Business Hi-Tech

Veniturile Cosmote au urcat cu 9,4% în primul trimestru, iar profitul EBITDA a avansat cu 45%

Autor: Marius Oncu

10.05.2012, 12:03 288

Veniturile Comoste au crescut cu 9,4% în primul trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 117,4 milioane euro, în timp ce profitul EBITDA a urcat cu 44,7%, la 26 milioane euro, susţinut mai ales de declinul cheltuielilor generale şi administrative, precum şi a celor de marketing.

În primele trei luni ale anului trecut, Cosmote România a avut venituri de 107,3 milioane de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de aproape 18 milioane de euro.

"Cosmote România a continuat să-şi îmbunătăţească performanţa în acest trimestru, înregistrând creşteri semnificative pe mai multe segmente, în pofida mediului economic dificil şi a competiţiei intense. Compania şi-a crescut profitabilitatea EBITDA, veniturile şi ARPU, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Mai mult, creşterea puternică şi susţinută a segmentului corporate, un segment important pentru companie, consolidează poziţia Cosmote pe piaţă", a declarat Konstantinos Apostolou, director financiar al Cosmote România, potrivit unui comunicat al companiei.

Numărul clienţilor pe telefonie fixă a scăzut cu 3,5% în primul trimestru, de la 6,64 milioane anul trecut la 6,4 milioane în acest an, se arată într-un comunicat al grupului elen OTE, care deţine al treilea operator de telefonie mobilă din România.

Din numărul total de clienţi, 23,4% reprezintă abonamente, faţă de 22,4% în primele trei luni ale anului trecut, reflectând creşterea pe segmentul business şi ofertele atractive pe segmentul rezidenţial, potrivit Cosmote România. Baza de clienţi 3G a urcat semnificativ în primul trimestru, cu 74%.

Compania a reuşit să-şi extindă baza de clienţi business, cu 30% faţă de primul trimestru al anului trecut.

Venitul mediu pe utilizator (ARPU) a crescut cu 9,1% în primul trimestru, raportat la primele trei luni ale anului trecut.

Marja EBITDA a Cosmote România a urcat cu 5,4 puncte procentuale, de la 16,7%, la 22,1%.

"Cu o creştere a veniturilor de 5,4% pe o piaţă în contracţie, Cosmote România a continuat să-şi întărească cota de piaţă în pofida concurenţei intense. A reuşit să facă acest lucru fără a afecta marjele, EBITDA fiind în creştere cu 44,7% faţă de primul trimestru al anului trecut, reflectând îmbunătăţiri operaţionale semnificative, mai ales reducerea cheltuielilor generale şi administrative, precum şi a celor de marketing", se arată în comunicatul OTE.

Pe lângă Cosmote, OTE controlează în România Romtelecom şi lanţul de magazine Germanos.

Cel mai mare acţionar al OTE este grupul german Deutsche Telekom, cu o participaţie de 40% la OTE, urmat de statul elen cu 10%. Investitori instituţionali din Grecia deţin acţiuni totalizând 11%. Investitorii instituţionali străini controlează 29% din titlurile operatorului de telefonie, iar un pachet de aproape 10% este deţinut de alţi mici acţionari.

Grupul elen OTE, cel mai mare operator telecom din Europa de Sud-Est, a raportat un profit peste aşteptări în primul trimestru, susţinut de vânzarea participaţiei deţinute la compania sârbă de telefonie Telekom Srbija şi de reduceri de costuri.

Profitul net s-a situat la 306,6 milioane de euro, comparativ cu 30 milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. OTE a obţinut 211 milioane de euro din vânzarea unui şpachet de 20% din acţiunile Telekom Srbija. Analiştii consultaţi de Reuters anticipau un profit net de 286,6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO