Business Hi-Tech

Veniturile Telekom România au crescut la 985 mil. euro în 2016, dar grupul a avut pentru prima oară încasări anuale mai mici decât Orange

Veniturile Telekom România au crescut la 985 mil. euro...

Autor: Adrian Seceleanu

02.03.2017, 10:47 942

Grupul Telekom România, format din fostele companii Cosmote şi Romtelecom, a înregistrat în anul 2016 venituri totale de 985 mil. euro, mai mari cu 1 mil. euro (0,1%) decât în anul precedent, conform rezultatelor publicate de Deutsche Telekom, acţionarul majoritar. În ciuda creşterii uşoare înregistrate de Telekom, rezultatele pe anul 2016 marchează o premieră: grupul pierde pentru prima oară în faţa Orange, liderul pieţei mobile, poziţia de lider din punct de vedere al încasărilor totale, în condiţiile în care subsidiara grupului francez a raportat o cifră de afaceri de 987 mil. euro pentru anul anterior. De notat este însă că veniturile totale raportate de cele două grupuri includ şi vânzările de smartphone-uri, tablete şi accesorii - care au început să aibă o pondere semnificativă în rulaj. Cele două companii, Telekom şi Orange, nu publică şi date comparabile privind veniturile înregistrate exclusiv din vânzarea de servicii de telecomunicaţii, care ar permite o comparaţie mai relevantă privind performanţa celor doi operatori.

Veniturile din serviciile fixe au fost de 557 mil. euro, în scădere cu 0,9% faţă de anul anterior în timp ce veniturile din serviciile mobile au urcat cu 1,4% la 428 mil. euro, conform datelor DT.

Grupul Telekom România a raportat un profit operaţional (EBITDA) de 175 mil. euro, în scădere cu 14,6% faţă de anul anterior. Marja EBITDA ca procent din venituri a scăzut anul trecut la 17,8%.

Investiţiile grupului Telekom România s-au ridicat la 117 mil. euro anul trecut, în scădere cu 11,4% faţă de anul anterior.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO