Business Hi-Tech

Veniturile Vodafone România au scăzut cu 5% la 388 mil. euro în primul semestru al anului fiscal

Inaki Berroeta, Preşedinte şi CEO al Vodafone România

Inaki Berroeta, Preşedinte şi CEO al Vodafone România

Autor: Adrian Seceleanu

13.11.2012, 10:59 772

Vodafone România, numărul doi pe piaţa locală de telefonie mobilă, a înregistrat în perioada aprilie-septembrie - primul semestru al anului fiscal al companiei, venituri totale de 387,6 mil. euro, cu 5,2% mai mici decât în perioada similară a anului trecut, scădere provocată în principal de scăderea tarifelor de interconectare, a anunţat operatorul.

Veniturile din servicii au atins 367,9 mil. euro în cele 6 luni încheiate la 30 septembrie 2012, acestea fiind cu 5,8% mai mici decât în perioada similară a anului trecut.

Vodafone România nu a publicat veniturile şi pentru fiecare trimestru în parte şi nu a oferit detalii despre evoluţia profitului.

Numărul de clienţi al Vodafone România a crescut cu 75.809 în ultimul trimestru, ajungând la 7.874.220 de clienţi, la 30 septembrie 2012.

Piaţa tinde să se stabilizeze, au precizat reprezentanţii Vodafone. "În zona veniturilor, se observă o tendinţă de stabilizare a pieţei, de la un trimestru la altul. Excluzând efectul scăderii ratelor de interconectare (aplicată din 1 martie 2012), veniturile din servicii au scăzut cu doar 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în prima jumătate a anului financiar. Venitul mediu lunar pe utilizator (ARPU) mobil al Vodafone România a atins 7,4 Euro în ultimele şase luni, în creştere cu 6,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", potrovot Vodafone.

Smartphone-urile şi datele mobile au continuat să se afle pe un trend crescător, afirmă reprezentanţii Vodafone. "Adopţia datelor mobile şi a smartphone-urilor continuă să fie principalul motor al creşterii noastre. Veniturile din date mobile au crescut cu 28,4% în trimestrul încheiat în 30 septembrie 2012, faţă de perioada similară a anului trecut. Numărul utilizatorilor de smartphone a crescut cu 4,3 puncte procentuale, la 30 septembrie 2012, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi respectiv cu 0,8 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior. Abonaţii serviciilor Vodafone au ajuns la 42%, iar utilizatorii serviciilor prepaid la 58% din totalul utilizatorilor".

"Suntem multumiţi de rezultatele obţinute în primele 6 luni ale anului financiar - din aprilie până în septembrie 2012. Creşterea din zona de date mobile şi smartphone-uri au fost factorii principali care au contribuit la stabilizarea veniturilor noastre. Această creştere a compensat parţial impactul negativ generat de reducerea tarifelor de interconectare, de la 1 martie 2012. Suntem optimişti că anul viitor va aduce o creştere şi mai accelerată a serviciilor de internet mobil şi sperăm că mediul de business va încuraja investiţiile noastre în dezvoltarea reţelei LTE şi furnizarea serviciilor 4G în România", a spus Inaki Berroeta, Preşedinte şi CEO al Vodafone România.

Date din raportul financiar al grupului: profitul operaţional (EBITDA) din România a scăzut la 119 mil. lire sterline

Potrivit datelor din raportul financiar al grupului britanic Vodafone, subsidiara din România a înregistrat în primul semestru al anului fiscal (aprilie-septembrie) un profit operaţional înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 119 mil. lire sterline, faţă de 141 mil. lire sterline în aceeaşi perioadă a anului precedent - o scădere de 15,6%.

În euro, EBITDA Vodafone România a fost de aproximativ 148,4 mil. euro în primul semestru al anului fiscal curent, faţă de 160,2 mil. euro în aceeaşi perioadă a anului precedent - o scădere de 7%.

Profitul operaţional ajustat al Vodafone România a fost, în perioada aprilie-septembrie 2012 de 64 mil. lire sterline, faţă de 46 mil. lire sterline în aceeaşi perioadă a anului precedent - o creştere de 39%.

În euro, profitul operaţional ajustat al Vodafone România a fost de aproximativ 79,8 mil. euro în primul semestru al anului fiscal curent, faţă de 52,3 mil. euro în aceeaşi perioadă a anului precedent - o creştere de aproximativ 53%.

Potrivit aceleiaşi surse, Vodafone România a investit 34 mil. lire sterline (42,4 mil. euro) în perioada aprilie septembrie, faţă de 38 mil. lire sterline (43,2 mil. euro) în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Fluxul de numerar liber a crescut în primul semestru al anului fiscal curent la 71 mil. lire sterline (88,6 mil. euro), faţă de 64 mil. lire sterline (72,7 mil. euro) în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Datele grupului Vodafone arată şi că în al doilea trimestru al anului fiscal al companiei (perioada iulie-septembrie) veniturile din servicii ale subsidiarei din România au scăzut cu 7,5%. În intervalul menţionat veniturile din servicii ale subsidiarei Vodafone din Ungaria au crescut cu 2,4%, în timp ce în Grecia acestea au scăzut cu 10,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO