Business Hi-Tech

VIDEO. Microsoft Envision Forum 2021. Shara Evans, Technology and Innovation Futurist: După ce vom ţine sub control pandemia probabil vom lucra două zile de la birou şi trei de acasă

Autor: Adrian Seceleanu

03.03.2021, 11:00 4555

„Un lucru pe care trebuie să îl avem în avem în minte atunci când folosim sisteme bazate pe cloud este că nu toate platformele sunt la fel: unele au un grad de securitate mai ridicat faţă de altele, unele respectă intimitatea utilizatorilor în timp ce altele vând datele utilizatorilor“. 

Pandemia care a izbucnit anul trecut va lăsa urme adânci în modul de lucru din companii, printre schimbări numărându-se faptul că nu vom reveni la birou pentru întreaga săptămână de lucru şi că firmele vor trebui să se pregătească să-şi susţină financiar angajaţii să-şi amenajeze spaţii de lucru acasă şi să achite facturile mai mari la utilităţi.

„După ce vom ţine sub control pandemia probabil că vom merge două zile la birou şi vom sta acasă trei zile, sau poate invers. Dar cred că firmele realizează că ar putea închiria mai puţin spaţiu de birouri şi dacă oamenii lucrează de acasă şi avem reţele de telecom de calitate poate nu mai trebuie să avem biroul în cel mai scump cartier din oraş. Vor fi din păcate scăderi pentru cei din imobiliare şi companiile care depind de aceste drumuri la birou ale angajaţilor, dar cred că vom vedea acest model hibrid", a declarat într-un interviu pentru ZF Shara Evans, una dintre cele mai renumite specialiste în prezicerile trendurilor globale din tehnologie şi unul dintre speakerii invitaţi la evenimentul Microsoft Envision Forum, care va avea aloc pe 24/25 martie în format online. Evans este recunoscută la nivel internaţional ca fiind un futurist de top în zona de tehnologie, consilier de strategie precum şi ca fondator şi CEO al Market Clarity, o companie de analiză în tehnologie care oferă o perspectivă specializată, informaţii şi sfaturi pentru toate aspectele tehnologiilor emergente. Ea este, de asemenea, fondatorul Telsyte (proiect vândut companiei cotate UXC).

Companiile trebuie să fie însă gata şi să plătească în plus pentru dotarea angajaţilor cu cele necesare lucrului în noul sistem hibrid. „Dar dacă firmele se aşteaptă ca oamenii să lucreze de acasă pe termen lung atunci trebuie să aibă monitoare mari, pentru a fi productivi, să aibă computerele potrivite, să nu folosească calculatorul familiei, să aibă sisteme VPN, firewall, poate o mobilă ergonomică. Angajaţii ar putea cere bani în plus pentru a-şi amenaja spaţiul de lucru, pentru consumul mai mare de energie. Deci vom vedea schimbări“.

Anul care a trecut de la izbucnirea pandemiei a arătat şi că firmele pot avea încredere în angajaţi, că aceştia lucrează şi dacă nu sunt supravegheaţi non-stop. „Nu ştim ce se va întâmpla cu mutaţiile virusului. Totuşi, aş paria pe faptul că munca la distanţă va rămâne şi se va transforma într-un mod de lucru mixt, în care vom lucra şi de acasă şi de la birou. Cred că mulţi oameni se obişnuiesc cu acest mod de lucru şi au demonstrat că se poate avea încredere în ei, să lucreze de acasă. În fapt, aceasta a fost cea mai mare barieră a trecerii către lucrul de acasă, în trecut, problema încrederii. Aveam tehnologia să colaborăm de la distanţă dar în diferite companii exista abordarea - dacă nu stau cu ochii pe oameni cum să ştiu că ei chiar lucrează? În pandemie nu au avut altceva de făcut decât să aibă încredere în oameni că vor lucra. Şi s-a dovedit, ce să vezi, că oamenii probabil muncesc şi mai mult acum decât înainte dar au flexibilitatea de a avea grijă de cei mici sau de animalele de companie dar să revină apoi la lucru şi să lucreze poate chiar mai multe ore pentru că nu stau pe drum către şi înapoi de la birou.“

Întrebată ce teme va aborda în cadrul intervenţiei de la Microsoft Envision Forum, Evans a precizat că va discuta şi despre inteligenţa artificială dar şi despre sustenabilitate. „Voi vorbi cu siguranţă despre inteligenţa artificială, despre sustenabilitate şi unele tehnologii legate de acest lucru, le voi da participanţilor câteva idei despre noi arii de investiţii şi voi vorbi şi despre spaţiu, pentru că acolo se deschid multe oportunităţi. Nu vreau însă să spun mai multe acum.“

Ce a mai declarat Shara Evans în cadrul interviului

► Acum 20 de ani, spuneam că vom ajunge ca folosind platformele de tip cloud să accesăm datele de oriunde, de pe orice echipament. Exact acest lucru îl facem în acest moment. Un lucru pe care trebuie să îl avem în avem în minte atunci când folosim sisteme bazate pe cloud este că nu toate platformele sunt la fel: unele au un grad de securitate mai ridicat faţă de altele, unele respectă intimitatea utilizatorilor în timp ce altele vând datele utilizatorilor. Unele sunt proiectate în aşa fel încât să fie mai rezistente la atacuri sau tentative de furturi de date faţă de altele, deci este cu adevărat important ca noi, ca utilizatori, sau responsabili din cadrul unei companii, să ne asigurăm că atunci când folosim un serviciu de cloud înţelegem termenii şi condiţiile în ce priveşte modul în care sunt stocate şi utilizate datele noastre. România este parte a UE, deci în mod clar normele GDPR sunt foarte importante. Sunt multe platforme unde dai click pe un buton că eşti de acord cu termenii şi condiţiile furnizorului, moment în care renunţi practic la dreptul tău la intimitate. Aşa că eu le-aş spune oamenilor: dacă primiţi ceva pe gratis, de regulă înseamnă că voi sunteţi produsele, nu voi ca persoane, ci datele pe care le generaţi. Trebuie să fiţi foarte atenţi, asiguraţi-vă că ştiţi ce faceţi.

► Serviciile de tip cloud sunt foarte bune şi cred că dacă acestea nu existau după izbucnirea pandemiei majoritatea dintre noi nu am mai fi lucrat deloc. Sunt un susţinător al platformelor cloud, dar trebuie să fiţi atent ce furnizor alegeţi.

► Un alt lucru: multe companii din social media, în particular, dar şi multe magazine online le cer utilizatorilor data de naştere şi alte informaţii private. Trebuie să decideţi dacă acea companie chiar trebuie să ştie data de naştere sau dacă este doar o informaţie pe care le-ar plăcea să o aibă pentru că le-ar putea ajuta la campaniile de marketing. Eu am o regulă: nu îmi pun niciodată data de naştere pe reţelele sociale, absolut niciodată. Dacă o companie îmi cere data de naştere pentru a cumpăra ceva online, probabil voi renunţa la coşul de cumpărături sau în cel mai bun caz voi pune o dată de naştere complet inexactă, cu 30-40 de ani mai mult sau mai puţin. Probabil că pe net am cam o mie de zile de naştere diferite deci dacă va încerca cineva să-mi fure identitatea va trebui să intre într-un cont de utilizator pentru o platformă guvernamentală. Acesta este un lucru pe care majoritatea oamenilor ar trebui să-l facă. Cred că majoritatea utilizatorilor nu realizează că nu ar trebui să-şi publice online data de naştere pe reţelele sociale. Da, este minunat să primeşti felicitări de ziua ta, dar merită să-ţi rişti identitatea online pentru acest lucru? Probabil că nu. Data de naştere este o informaţie pe care nu o poţi schimba niciodată.

Ziarul Financiar este partenerul media al evenimentului Microsoft Envision Forum.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO