Business Hi-Tech

Vodafone Grecia discută fuziunea cu un rival ca să lupte mai eficient cu Cosmote

Autor: Adrian Seceleanu

31.08.2011, 00:00 236

Subsidiara din Grecia a grupului britanic Vodafone este în discuţii cu rivalii de la Wind Hellas pentru o posibilă fuziune a operaţiunilor din care să rezulte un operator capabil să lupte eficient cu liderul pieţei Cosmote, operator controlat de nemţii de la Deutsche Telekom, scrie Bloomberg.

"Discuţiile se află într-un stadiu incipient şi nu există nicio certitudine că se va ajunge la un acord", au precizat oficialii Vodafone. Veniturile din servicii ale Vodafone Grecia au scăzut cu 19% în anul fiscal încheiat în martie 2011. Wind Hellas se află într-o poziţie fragilă şi a ajuns pe mâna creditorilor, după ce aceştia au şters datorii de 2 mld. euro şi au injectat în companie 420 mil. euro în schimbul preluării controlului operatorului.

O fuziune între Vodafone Grecia - numărul doi pe telefonie mobilă cu aproape 4 milioane de clienţi, şi Wind Hellas - numărul trei pe piaţă cu 3,88 milioane de clienţi, i-ar oferi companiei lui Vittorio Colao o bază mai mare de clienţi cu care să concureze cu Cosmote, unde Deutsche Telekom deţine 40% din titluri. Cosmote Grecia are 7,7 milioane de abonaţi.

Analiştii estimează că buna "chimie" dintre şeful Vodafone şi cel al Wind Hellas - care anterior a lucrat pentru grupul britanic, vor duce la accelerarea discuţiilor şi perfectarea tranzacţiei. Wind Hellas are şi o reţea de net fix de mare viteză în Grecia. Vodafone şi Cosmote au operaţiuni şi în România, unde sunt numărul doi, respectiv trei pe piaţa de telefonie mobilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO