Business Hi-Tech

Week-end-ul dramatic de la OpenAI: Încercarea lui Sam Altman de a reveni la cârma „părintelui ChatGPT” cu ajutorul Microsoft şi a altor investitori a eşuat, boardul a rămas pe poziţii şi a recrutat un alt CEO interimar - pe Emmett Shear, fostul director executiv al Twitch.

Sam Altman s-a fotografiat duminică la intrarea în sediul OpenAI, cu un card de vizitator. El spera că îşi va recâştiga poziţia de CEO, dar eforturile sale au eşuat

Sam Altman s-a fotografiat duminică la intrarea în sediul OpenAI, cu un card de vizitator. El spera că îşi va recâştiga poziţia de CEO, dar eforturile sale au eşuat

Autor: Adrian Seceleanu

20.11.2023, 10:17 312

OpenAI - start-up-ul care a arătat întregii lumi potenţialul disruptiv al inteligenţei artificiale şi care a impus pe agenda liderilor din business şi politică acest subiect odată cu lansarea ChatGPT - se află în mijlocul unui uriaş scandal declanşat odată cu demiterea intempestivă a liderului său, Sam Altman, care este şi unul dintre cofondatori, scandal care ameninţă să ducă la anularea unei runde de finanţare care ar fi evaluat proiectul la 90 mld. $ dar şi funcţionarea în sine a companiei.

După demiterea şoc a lui Altman, prin intermediul unui call pe platforma Google Meet, investitorii în frunte cu Microsoft – principalul finanţator, s-au revoltat şi au încercat să-l aducă pe fostul CEO înapoi la vârful companiei.
Dar încercarea lui Sam Altman de a se întoarce la OpenAI după ce a fost dat afară vineri a eşuat duminică seara, deoarece boardul care l-a demis a refuzat să accepte termenii propuşi pentru reînvestirea sa şi a găsit pe altcineva să preia locul lui Altman, a scris Wall Street Journal.
Emmett Shear, fostul director executiv al Twitch, a fost numit CEO interimar, conform persoanelor cu cunoştinţe despre situaţie. Altman a fost şocat de decizie, având anterior încrederea că va putea să se întoarcă la compania pe care a co-fondat-o.
După lansarea ChatGPT, Altman a devenit simbolul exploziei inteligenţei artificiale şi a făcut din compania sa una dintre cele mai valoroase din industria tehnologică. El a fost, de asemenea, esenţial pentru relaţia strânsă a companiei cu Microsoft, care a devenit dependentă de tehnologia sa şi rămâne cel mai mare investitor al OpenAI, cu o participaţie de 49%.

Altman a fost la biroul OpenAI duminică, tabăra sa reuşind să aducă boardul la masa negocierilor, în timp ce investitorii şi mulţi angajaţi au pus presiune în weekend pentru a-l ajuta să preia din nou controlul OpenAI.
În cele din urmă, insistenţa lui Altman ca actualul board – cel care l-a concediat peste noapte - să demisioneze a condamnat în mare parte şansele contra-„revoluţiei sale”, au spus persoane familiarizate cu situaţia. În ciuda presiunii din partea investitorilor, inclusiv a Microsoft şi a fondului de capital de risc Thrive Capital, membrii boardului au respins încercările lor de a-l reinstala pe Altman, cu ajutorul unei structuri neobişnuite care le-a oferit mai multă putere decât a investitorilor care au investit miliarde în compania de AI.
Altman le-a spus aliaţilor săi că acum intenţionează să-şi înfiinţeze propria companie, au spus persoanele familiarizate cu situaţia.
Mira Murati, care fusese numită CEO interimar vineri, şi-a exprimat sprijinul pentru întoarcerea lui Altman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO