Business Hi-Tech

ZF Digital Summit 2022, ziua a III-a. Vlad Stoica, preşedintele ANCOM: La începutul săptămânii viitoare vom anunţa oficial cât spectru radio au cumpărat operatorii care au participat la licitaţia 5G

A treia zi a evenimentului ZF Digital Summit 2022

A treia zi a evenimentului ZF Digital Summit 2022

„Eu sper să fie o licitaţie de succes, atât pentru industrie, cât şi pentru stat, să fie o licitaţie echilibrată, în care industria să poată face investiţii, iar noi putem să beneficiem de servicii cât mai bune la preţuri convenabile“ ♦ „Digitalizarea României se va face mult mai simplu după această licitaţie, având în vedere că operatorii vor dezvolta reţele care vor fi apte să ofere date la o capacitate mult mai mare“.

Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va anunţa la începutul săptămânii viitoare care sunt companiile de comu­nicaţii care au cumpărat spectru radio în cadrul licitaţiei 5G, cea mai mare licitaţie organizată de România din 2012 până în prezent.

„Suntem în mijlocul licitaţiei 5G şi sper ca luni – marţi, săptămâna viitoare, să anunţăm oficial şi să ştim cine şi ce a cumpărat. Până atunci nu pot să vă dau prea multe detalii. Dacă toate lucrurile merg aşa cum ne propunem, luni avem ultima rundă de alocare, iar la sfârşitul zilei de luni vom ieşi cu comunicatul, acesta este scenariul pozitiv şi sper să se întâmple. A fost şi este o licitaţie organizată într-un context complicat, suntem după o pandemie care a durat doi ani, suntem cu un război la graniţă şi cu o criză a energiei în toată Europa, în toată lumea. Nu este simplu. Însă, eu sper să fie o licitaţie de succes, atât pentru industria de profil, cât şi pentru stat, să fie o licitaţie echilibrată, în care companiile active în acest sector să poată face investiţii, iar noi să beneficiem de servicii cât mai bune la preţuri convenabile“, a spus Vlad Stoica, preşedintele ANCOM.

El a fost prezent în cea de-a treia zi a evenimentului ZF Digital Summit 2022, organizat de ZF în parteneriat cu ING Bank, Mastercard, Orange, Vantage Tower, Vodafone, Bitdefender, Ericsson, Corporate Intelligence Agency, Eaton, Telekom, TikTok, AROBS, Bondoc şi Asociaţii, CAPEX, Codecool, Filip & Company, Five Elements Digital, NNDKP, Inform Lykos, SelfPay, S&T şi Trans Spead.

Preşedintele ANCOM a adăugat că licitaţia 5G - care a tot fost amânată de către autorităţi timp de patru ani - va aduce investiţii într-o infrastructură care va pune la dispoziţia tuturor celor interesaţi tehnologia 5G - care stă la baza unui transfer de date cu o capacitate foarte mare, ceea ce va însemna că se va simplifica şi procesul de digitalizare a României. „Digitalizarea României se va face mult mai simplu după această licitaţie, având în vedere că ope­ratorii vor dezvolta reţele care vor fi apte să ofere date la o capacitate mult mai mare. Fără 5G nu putem să digitalizăm. Transferul de date şi in­fra­structura pe care operatorii o vor dezvolta în urmă­toarea perioadă va sta la baza transformării digi­tale. Tehnologia 5G va da şansa tuturor indus­trii­lor să se dezvolte şi să fie eficiente. Sper ca această licitaţie să se termine cu un semnal pozitiv, iar în viitorul apropiat să vedem şi rezultatele acest­ei licitaţii, nu doar banii pe care-i va încasa sta­tul român, ci şi partea de investiţii, de preţuri corecte.“

Suma maximă pe care statul român ar fi putut să o încaseze în cazul în care companiile de comunicaţii ar fi achiziţionat tot spectrul „pus la bătaie“ în cadrul licitaţiei 5G este de 693 de milioane de euro.

„Istoric vorbind, nu s-a vândut niciodată tot spec­trul în România, de aceea estimările mele au fost mai realiste. Cu aceste sume, aproximativ 500 mil. euro tot spectrul şi cel pe care l-am scos la lici­ta­ţie anul trecut şi pentru care statul român a în­casat aproximativ 68 mil. euro, şi cu ce am încasat anul acesta sperăm să ne apropiem de previziunile de până acum“, a mai spus Vlad Stoica.

El a menţionat că s-ar fi bucurat dacă în cadrul licitaţiei 5G ar fi participat şi Telekom Romania Mobile. „Niciodată nu este prea târziu, depinde ce decizii de management vor lua ei.“

Suma maximă pe care statul român ar fi putut să o încaseze în cazul în care companiile de comunicaţii ar fi achiziţionat tot spectrul „pus la bătaie“ în cadrul licitaţiei 5G este de 693 de milioane de euro.

 

Vlad Stoica, preşedinte, ANCOM

Suntem în mijlocul licitaţiei, sper ca luni – marţi să venim cu comunicatul oficial şi să anunţăm cine şi ce a cumpărat. Este o licitaţie într-un context complicat, suntem după o pandemie care a durat doi ani, suntem cu un război la graniţă şi cu o criză a energie în toată lumea.

► Licitaţia 5G va aduce investiţii într-o infrastructură care va pune la dispoziţia tuturor celor interesaţi tehnologia 5G. 5G-ul stă la baza unui transfer de date cu o capacitate foarte mare, care va fi bună în digitalizare, automatizare, transport autonom. Fără 5G nu putem să digitalizăm. Tehnologia 5G va da şansa tuturor industriilor să se dezvolte şi să fie eficiente.

 

Bogdan Belciu,  cofondator & partener, Valorem Business Advisory

► Cererea de date creşte foarte mult şi începe să crească şi nevoia de viteză. Percepţia pe care clienţii o au diferă, mulţi sunt mulţumiti cu 2G, 3G, 4G, dau sunt mulţi şi care aşteaptă 5G, care să aducă ceva semnificativ.

► Când cererea a crescut mult din punct de vedere al serviciilor, veniturile au scăzut. La nivelul Europei, venitul mediu pe utilizator a scăzut, tendinţa este de scădere şi veniturie operatorilor cumulate au scăzut. în România nu vedem încă această scădere, dar nici nu vedem o creştere.

 

Gabriel Zgunea, CEO, Corporate Inteligence Agency

► Este o discuţie foarte lungă despre ce determină un angajat să comită o fraudă. În această industrie există un triunghi al fraudei care ne prezintă următoarele aspecte: ca să existe o fraudă, în primul rând trebuie să existe presiune, motivaţie sau înclinaţie.

► În România, cel mai des întâlnit tip de fraudă este cel al corupţiei private, care este întâlnit în toate domeniile, mai ales în zona de achiziţii de orice fel, dar nu numai. Al doilea tip de fraudă foarte întâlnit este sustragerea de bunuri şi sume de bani din companie. Cea de-a treia modalitate de fraudă este large scale fraud (frauda la scară largă – n.red).

 

Liudmila Climoc, CEO, Orange România

► Spectrul din licitaţie reprezintă jumătate din spectrul disponibil şi după licitaţie. Acesta este un moment cu adevărat strategic pentru industrie, de a demonstra de fapt angajamentul pentru viitor. Pentru noi a fost important să participăm. Acesta este momentul în care asigurăm că avem resurse pentru a dezvolta în continuare reţelele şi pentru a asigura o calitate corespunzătoare.

► Nu am o reprezentare a ceea ce înseamnă investiţiile totale în zona de 5G, dar trebuie să privim tot acest proces de schimbare din punct de vedere holistic. 5G vine şi este o revoluţie a viitorului, unele tehnologii vor fi scoase din uz, ne focusăm să fim mai eficienţi. În viitor vom folosi Single RAN, vom elimina antenele care includ multe tehnologii, este imposibil să spunem ce va fi pentru 5G, pentru că 5G va fi adăugat adiţional acolo.

 

Achilleas Kanaris, CEO, Vodafone România

► Dialogul deschis şi sincer, reacţia ANCOM şi deciziile pe care le-au luat au arătat că au înţeles şi că au făcut paşi în direcţia potrivită. Acest lucru a influenţat decizia noastră de a participa la licitaţie şi de a cumpăra mai mult spectru. Este un început, încă sunt multe lucruri la care trebuie să lucrăm, dar mă face să fiu optimist cu privire la abilitatea noastră de a lucra la restul problemelor din industrie.

► Eu cred că în următorii 7 ani, dacă reţeaua de 5G se lansează şi ajungem la o reţea 5G la capacitate deplină, la nivel de industrie va trebui să investim circa 2 mld. euro în spectru şi infrastructură.

 

Adrian Badea, CyberSecurity business development manager, S&T România

► Avem proiecte de interes naţional cu entităţi publice şi private. Considerăm că pe termen lung pentru toate domeniile, securitatea cibernetică va trebui să intre într-o zonă de comoditate a managementului. Atât de simplu se pot realiza atacurile, încăt nici nu îţi trebuie capabilităţi tehnice să le realizezi.

► Există o maturizare în sensul acesta, anumite domenii sunt mai evoluate decât altele, există şi au fost desfăşurate proiecte de interes naţional în care a existat o securizare şi o implementare de soluţii tehnice şi organizatorice. Din punctul acesta de vedere, instituţiile publice importante au un nivel de maturizare, la fel şi anumite verticale din zona privată.

► Vedem şi desfăşurăm şi audituri şi identificăm anumite necesităţi clienţilor noştri în care nu există măsurile minimale implementate.

 

Bogdan Botezatu, Director of Threat Research and Reporting, Bitdefender

► Cuvântul anului este rezilienţă pentru noi. Lucrul acesta înseamnă că din ce în ce mai multe companii sau instituţii şi-au făcut un fel de listă pentru a vedea ce trebuie să facă, să implementeze pentru a continua să opereze în climatul acesta.

► Depinde de cine este compromis şi de ce rol are în ecosistemul cibernetic. Dacă compromiţi un vânzător de hardware, de software, ceva palpabil, ai blocat respectiva companie. Dacă compromiţi o reţea de utilităţi publice, ai compromis o plajă mult mai mare de funcţionalităţi din piaţă. Atacurile cibernetice continuă să apară într-un ritm ameţitor, iar acest lucru este doar ce vedem. Ce nu vedem este cu adevărat important.

 

Dina Tsybulskaya, CEO, Telekom Mobile România

► Din perspectiva clientului, ar trebui să diferenţiem participarea la licitaţie şi lansarea 5G. Pentru persoanele fizice, nu există cazuri de utilizare imediate pentru 5G.

► Despre licitaţia 5G, Telekom a fost cea mai activă în a comenta modul în care vedem condiţiile, atât la nivel de preţ, cât şi la următoarea investiţie. Deci acesta este semnalul pe care l-am trimis, dar era, de asemenea, de aşteptat să nu fie vândut întregul spectru.

 

Ion Georgescu, country manager România & Moldova, Bitdefender

► Am început să construim o strategie de securitate cibernetică în infrastructurile companiilor, cât şi o strategie de rezilienţă. Nu este uşor, pentru că lipseşte, din păcate, zona de educaţie în care încercăm să depăşim „de ce aş avea nevoie de o securitate la nivel înalt, de ce mai multe straturi de securitate şi de ce mi s-ar întâmpla mie“. Povestea cu „de ce mi s-ar întâmpla mie“ se traduce nu neapărat prin numărul de ameninţări care a crescut, ci prin metodele care s-au diversificat şi accesul la informaţie poate să fie mult mai uşor.

► În momentul în care o companie sau o societate ajunge să fie atacată efectele sunt cuantificabile în zona financiară, în zona de reputaţie.

 

Magda Popescu, outside legal counsel, Microsoft Digital Crimes Unit (DCU), Europe Middle East & Africa

► Fiecare utilizator trebuie să fie conştient de măsurile de igienă cibernetică de bază. 98% dintre atacuri pot fi zădărnicite de măsurile de igienă cibernetică, de la autentificare multiplă, la update-uri, backup-uri. Toate acestea te pot feri de multe.

► În afară asta, este foarte important să se înţeleagă şi să se implementeze măsuri de politică nu doar în interiorul companiilor, ci şi la nivel naţional şi internaţional prin care atacurile să fie comunicate cât mai rapid posibil. Asta poate să crească rezilienţa, să crească capacitatea de răspuns şi să prevină o serie de victime.

 

Dragoş Rebegea, country manager, Ericsson România

► Tehnologia 5G este o nouă interfaţă radio, contează foarte mult ce viteză obţii cu această tehnologie 5G. Ca să poţi să obţii nişte viteze cu adevărat reale de 5G, ai nevoie de o cantitate mai mare de spectru. Asta va aduce licitaţia de spectru. Toţi operatorii aveau o anumită cantitate de spectru din licitaţiile anterioare, dar nu suficient pentru a lansa servicii cu viteze de genul 1 GB pe secundă wireless.

► Tehnologia 5G se dezvoltă, chiar dacă nu cu un entuziasm foarte mare. Nevoile şi provocările colegilor din industrie sunt şi provocările noastre. Un aspect de luat în considerare este simplificarea reţelelor, eficienţă şi simplificare.

 

Cătălin Crivineanu, partner account manager, Eaton România

► Trebuie să privim toată această structură de la alimentarea cu energie electrică până la infrastructura IT, toate sunt importante. Am văzut atacuri în toată zonele.

► Ca şi platforme pentru susţinerea infrastructurii IT, în general vorbim de soluţii de electroalimentare de tip UPS care ne protejează sarcina critică împotriva căderilor de tensiune sau defetelor de tensiune din reţea. Observăm în reţea defecte din ce în ce mai mari, tot din cauza noastră a consumatorilor, şi vin aceste provocări. Am văzut şi atacuri cibernetice în zona de infrastructură electrică, astfel de atacuri pot duce la pierderi economice pentru anumite companii.

► Multe companii nu sunt conştiente de aceste riscuri, eu am auzit anul acesta de trei companii care au fost atacate cibernetic în zona de IT şi care au trecut prin zero cu businessul pentru mai multe săptămâni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO