Business Hi-Tech

ZF Digital Summit 2023. Ziua II. Numărul de utilizatori ai tehnologiei 5G din România s-a dublat într-un an, dar va creşte accelerat când operatorii vor oferi viteze mai mari

Cea de-a doua zi a conferinţei ZF Digital Summit 2023.

Cea de-a doua zi a conferinţei ZF Digital Summit 2023.

Autor: Alexandra Cepăreanu, Ramona Cornea

08.11.2023, 00:08 614

Orange şi Vodafone, cei mai mari jucători de pe piaţa mobilă, pregătesc investiţiile care vor permite viteze mai mari prin 5G - prin construcţia unei noi infrastructuri, dedicate din start acestei tehnologii Lansarea serviciilor „real 5G“, estimată pentru anul viitor.

Numărul de utilizatori din România ai tehnologiei 5G s-a dublat faţă de anul precedent la 1,5 mili­oane, dar câştigul de viteză rămâne mic în raport cu 4G şi se va păstra aşa până când operatorii vor aloca fonduri pentru construcţia unei reţele care să nu fie realizată pe fundaţia 4G ci de la zero, pentru a oferi un maxim de performanţă, lucru care ar putea fi încurajat şi de o eventuală consoli­dare a pieţei, au declarat speakerii prezenţi în cea de-a doua zi a conferinţei ZF Digital Summit 2023.

„Numărul de utilizatori ai co­nexiu­nilor 5G s-a dublat faţă de anul 2022. Sunt 1,5 milioane, adică 7% din numărul de conexiuni mobile din România. Eu mă aştept la o creştere mai robustă în următoarea perioadă“, a spus preşedintele ANCOM (Auto­ri­ta­tea Naţională de Reglementare în Comunicaţii), Valeriu Zgonea.

Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România, a spus la conferinţă că unul dintre obiectivele companiei pe care o reprezintă este să continue investiţiile la nivel local şi să lanseze anul viitor „real 5G“ pe piaţa naţio­nală.

Julien Ducarroz, CEO al Orange România, a spus că două dintre priorităţile Orange pe piaţa locală sunt reprezentate de investiţia în tehno­logia 5G şi extinderea şi îmbunătăţirea infrastructurii de fibră optică. „Planurile pentru anul următor vizează în continuare dezvoltarea tehnologiei 5G. 5G este fundamentul şi o să ne concentrăm în continuare în această zonă“, a spus Julien Ducarroz.

„Vom continua să ne concentrăm investiţiile legate de infrastructură în partea mobilă, vrem să dăm startul lansării tehnologie «real 5G» anul viitor“, a spus CEO-ul Vodafone România.

Pe de altă parte, Goran Serdarevic, associate director în cadrul companiei de consultanţă din Marea Britanie Frontier Economics, a spus în cadrul conferinţei că investiţiile în dezvoltarea reţelei 5G nu se pot ridica la nivelul altor state având în vedere că piaţa locală fragmentată şi are patru jucători care pot susţine investiţiile în această zonă.

„România este una dintre cele două sau trei ţări care încă are patru jucători pe piaţa de telefonie mobilă, este o ţară care are printre cele mai mici preţuri pentru pachetele mobile, deci se potriveşte descrierii de piaţă fragmentată în care abilitatea operatorilor de a finanţa investiţiile mari în 5G este mai limitată. Acest lucru ar explica şi de ce vedem că România rămâne în urmă în Europa când vine vorba de 5G, o poveste foarte diferită faţă de ceea ce vedem în reţelele fixe“, a spus Goran Serdarevic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO