Business Hi-Tech

ZF IT Generation Summit 2023. Thomas Kolarik, BCR: Investiţia în oameni, în educaţie şi aplicarea tehnicilor de inteligenţă artificială asupra datelor sunt câteva dintre subiectele cheie ale viitorului sectorului de IT în Europa şi în România

Thomas Kolarik, vicepreşedinte pentru operaţiuni şi IT în cadrul BCR

Thomas Kolarik, vicepreşedinte pentru operaţiuni şi IT în cadrul BCR

Autor: Alexandra Cepăreanu

04.07.2023, 19:15 60

Revoluţia în sectorul de IT va veni în următorii ani din folosirea datelor într-un mod profesionist astfel încât să genereze valoare, este de părere Thomas Kolarik, vicepreşedinte pentru operaţiuni şi IT în cadrul BCR.

„Cred că următoarea revoluţie în IT va fi alcătuită din trei subiecte: digitalizarea, datele şi inteligenţa artificială. Procesele digitale sunt ceva ce avem cu toţii şi ce putem să facem mai mult. Aceste procese digitale creează multe date, iar munca cu datele într-un mod profesionist astfel încât să obţinem valoare din ele va fi următoarea revoluţie. Eu nu cred că inteligenţa artificială va schimba lumea, ci eu cred că este ceva similar cu internetul – la un moment dat va fi prezentă peste tot şi vom învăţa cum să o aplicăm. Acest lucru funcţionează doar dacă ai procese digitale, dacă ai date, abia atunci poţi folosi inteligenţa artificială”, a spus Thomas Kolarik în cadrul evenimentului ZF IT Generation Summit 2023.

Pentru ca acest lucru să fie pus în aplicare, investiţia în oameni, în educaţie şi aplicarea tehnicilor de inteligenţă artificială asupra datelor sunt câteva dintre subiectele cheie în sectorului de IT din Europa şi din România.

„De asemenea, pentru revoluţie mai avem nevoie de oameni inteligenţi. Tehnicile de bază ale inteligenţei artificiale sunt lucruri pe care le înveţi la şcoală acum, avem un sistem de educaţie foarte bun în România. Dacă nu se predă la şcoală, se poate învăţa oricum. Deci este vorba despre oameni, deci investiţia în oameni, în educaţie, aplicarea tehnicilor de inteligenţă artificială asupra datelor sunt câteva dintre subiectele cheie ale viitorului IT în Europa şi în România. Pentru mine, viitorul IT-ului şi al start-up-urilor din România este în strânsă legătură cu educaţia pentru oamenii din IT, oamenii care nu lucrează în IT, oamenii care înţeleg că această situaţie este una care ne poate schimba lumea”, a completat reprezentantul BCR.

 

Ce a mai spus Thomas Kolarik în cadrul evenimentului ZF:

Vin din o lume a start-up-urilor, dar ştiu şi cum funcţionează corporaţiile. Corporaţiile şi start-up-urile sunt diferite în ceea ce priveşte eşecul. Sunt din Austria şi cred că românii şi austriecii sunt foarte asemănători când vine vorba despre cultura eşecurilor: adică nu există nicio cultură a eşecului. Discuţia despre eşec este una cu care corporaţiile au o problemă.

Lucrăm cu start-up-uri pentru că ne place, pentru că suntem de părere că este o investiţie importantă într-o societate, în societatea din România. InnovX este un accelerator, unul ce ţine de educaţie, de consultanţă. Toţi cei care ştiu despre InnovX au avut de profitat în urma lui. Nu avem o ţintă de a vinde un împrumut, să-ţi luăm un pachet de acţiuni, ci vrem să ajutăm start-up-urile să prospere şi că se dezvoltă. Este ceva la care lumea nu se aşteaptă în mod normal de la o bancă.

Dezvoltarea unui ecosistem modern în tehnologie, a unui business modern fără start-up-uri nu este posibilă.

InnovX este o poveste de succes, nu este o entitate care face profit, ci este finanţată de BCR. Avem 171 de start-up-uri care au trecut prin program în ultimii doi ani şi am obţinut finanţare în valoare de 42 mil. euro, bani care nu au venit de la BCR. Facem asta pentru că suntem de părere că inovaţia este importantă. Întrebarea este: de unde apare inovaţia? Pentru mine, inovaţia vine din diferenţele în viaţă, diferenţele de puncte de vedere, diferenţele de abordare. Cum putem fi inovativi dacă nu avem diferenţe din care să învăţăm?

Vedem mişcare în ecosistemul de start-up-uri din România, vedem mai multe investiţii, equity. Cred că investiţiile pe care le vedem în start-up-urile noastre cresc în fiecare an. Cred că avem fonduri suficiente pentru investiţii, dar nu este vorba numai de fonduri. Un împrumut nu este neapărat cel mai bun lucru pentru un start-up. Dacă nu ai un împrumut poate fi şi de ajutor pentru un start-up. 

Credem în InnovX BCR şi ne vom continua investiţiile, iar în al doilea rând vom continua să facem legături şi în afara României. Spuneam că am două joburi pentru InnovX: unul este să ajute start-up-urile, iar celălalt este să ajute Erste să înţeleagă România. Cred că am făcut un pas mare în direcţia aceasta, am făcut legături cu colegii din Slovacia, din Cehia, iar ei au companii mici de equity, iar în acest moment avem primul proces de due diligence între un start-up InnovX şi o companie de equity din Cehia. Piaţa din Cehia este deschisă pentru ei astfel. Dacă primesc bani de la o companie din Cehia sau din Slovacia, practic au acces la acele pieţe. Acest lucru este ceva la care vrem să devenim mai buni, iar ţinta supremă este să le aducem în Austria, care este cea mai dificilă ţintă.

În acest moment, avem un entuziasm mare legat de inteligenţa artificială în industria de IT, cred că este ceva ce va rămâne pe piaţă. Inteligenţa artificială, în diversele sale forme, va modela următorii zece ani. Cred că ceea ce a fost internetul acum câţiva ani, inteligenţa artificială va fi în următorii zece ani, iar acest lucru va avea implicaţii profunde pentru ceea ce facem noi. Trebuie să ne facem mult temele. Sunt multe aşteptări exagerate cu privire la inteligenţa artificială, oamenii nu înţeleg că dacă nu-şi curăţă datele, ele pot uita toate modelele. Oamenii uită că datele nu sunt acolo doar pentru că ai nevoie de ele, ci trebuie să le pregăteşti. Tot ce merge pe acest lanţ de valoare compus din digitalizare, date şi modelare va fi foarte important în următorii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO