Business Hi-Tech

ZF Live. Attila Takacs, Marsh McLennan Tech Hub Lead: Avem în plan să recrutăm 100 de specialişti IT seniori. Nu căutăm oameni doar din Cluj, avem colegi care lucrează din diverse zone ale ţării - Constanţa, Iaşi, Timişoara

Autor: Alexandra Cepăreanu

20.06.2023, 00:06 184

„Este important să găsim oamenii potriviţi, cu experienţă în jurul cărora să construim o echipă şi probabil că în următoarele luni, odată ce se pun bazele acestor echipe prin recrutarea de seniori, vom începe să angajăm şi oameni de nivel junior.“

Marsh McLennan, companie de consultanţă de risc, strategie şi resurse umane, care a achiziţionat în 2016 firma Darwin - platformă globală care sprijină angajaţii să îşi aleagă beneficiile în funcţie de stilul lor de viaţă -, a deschis recent un centru de servicii IT în Cluj şi are ca obiectiv recrutarea a 100 de specialişti IT de nivel senior, a spus în cadrul emisiunii de business ZF Live Attila Takacs, Marsh McLennan tech hub lead.

„Este important să găsim oamenii potriviţi, trebuie să găsim oameni cu experienţă în jurul cărora să construim o echipă şi probabil în următoarele luni, odată ce se pun bazele acestor echipe prin recrutarea de specialişti seniori, vom începe să angajăm şi oameni mai juniori, care să ne ajute să creăm acea balanţă în echipa de dezvoltare. Prioritatea va fi să găsim oameni capabili şi de calitate“, a spus Attila Takacs.

El a adăugat că în urma contextului creat de pandemia de COVID în 2020 – când angajaţii şi-au mutat birourile în propriile locuinţe – compania Darwin a început să angajeze candidaţi şi specialişti IT din toată România. Darwin este activă pe piaţa din România de 12 ani, timp în care a ajuns la o echipă ce numără circa 600 de angajaţi.

„Nu căutăm oameni doar din Cluj, deşi, bineînţeles preferăm să avem colegi care să vină şi la birou, dar în timpul pandemiei s-a deschis cumva orizontul şi avem colegi care lucrează din diverse zone ale ţării - avem colegi din Constanţa, din Caraş-Severin, Iaşi, Timişoara şi avem diverse evenimente unde ne întâlnim şi încercăm să dezvoltăm relaţiile cu ei şi în mediul online.“

O nouă provocare apărută în ceea ce priveşte forţa de muncă dedicată industriei de IT&C este legată de calitatea candidaţilor din piaţa de profil, a mai punctat Attila Takacs.

„Am observat că din cauza cererii din ce în ce mai mari de IT-şti şi specialişti a scăzut calitatea candidaţilor din piaţa de profil. Practic, nu toţi sunt la nivelul la care spun ei că sunt, iar asta ne face să investim în oameni.“

La nivel global, Marsh McLennan deţine patru centre de servicii IT – în Mexic, Dublin, Kuala Lumpur, iar cel mai nou este cel din Cluj -, iar în prezent compania face recrutări pentru toate hub-urile pe care le are. De asemenea, compania se uită pentru recrutare şi pe băncile facultăţilor cu profil tehnic.

„Avem o echipă matură în care putem integra şi oameni juniori, de pe băncile facultăţii. Încercăm să îi ajutăm pe colegii mai tineri să crească, le oferim mentori şi avem colegi care au început de la primul nivel de începători şi au ajuns până la rolul de lead developer – un rol senior în zona de dezvoltare software.“

Unul dintre factorii care îi atrag pe candidaţi la anunţurile de angajare ale companiei din Cluj este beneficiul de a vinde sau cumpăra zile de concediu – care este inclus în pachetele de beneficii oferite de companie angajaţilor, a mai explicat reprezentantul Marsh McLennan Tech Hub Lead.

„Vânzarea şi achiziţia de zile de concediu este unul dintre cele mai populare beneficii. Este un beneficiu pe care l-am preluat de la colegii din Marea Britanie. Pachetul de beneficii se împarte în două zone, cea de bază (pachet primit de fiecare angajat – care cuprinde voucherele de masă, zilele de concediu, asigurare de sănătate şi altele) pe lângă care avem şi un pachet personalizat pentru fiecare coleg – care are un buget virtual care ţine cont de câteva elemente precum senioritatea angajatului, vechimea în firmă şi altele. Iar cu acel buget virtual angajatul poate achiziţiona alte tipuri de beneficii pe care şi le doreşte. Spre exemplu, îşi poate cumpăra sau vinde zile de concediu. În pachetul de bază avem 25 de zile de concediu pe an, standard, iar pe lângă, din acel buget virtual mai poţi cumpăra până la cinci zile de concediu sau poţi să vinzi (la final de an). E important acest chilibru între muncă şi viaţa personală şi încercăm să fim atenţi la aceste aspecte. Nu putem să fim inovativi fără să avem mintea odihnită şi fără să ne putem relaxa atunci când vrem sau avem nevoie.“

 

Ce a mai spus Attila Takacs:

În anii trecuţi, când au venit foarte multe fonduri de investiţii şi VC-uri în Cluj s-a cam aruncat cu banii în diverse start-up-uri. Am văzut că s-a mai calmat situaţia, nu toate start-up-urile s-au dovedit a fi profitabile şi parcă sunt mai precauţi acum investitorii. Colegii din zona de IT începe să se orienteze către zone mai stabile.

Despre restructurările din IT (la nivel global) - companiile încearcă să fie un pic mai precaute. Eu cred că despre asta este vorba, este precauţie şi la un moment dat lucrurile vor începe să se mişte din nou. Pe de altă parte noi suntem de cealaltă latură, în care creştem şi recrutăm.

Fiind o companie de produs trebuie să luăm constant pulsul pieţei, să vedem ce vor clienţii, pentru că altfel poate veni competiţia şi poate să ne depăşească. Deci, trebuie să fii mereu implicat. La început, acest business era concentrat mai mult pe piaţa din Marea Britanie, ulterior s-a dezvoltat la nivel global. Noi interacţionăm foarte mult unul cu celălalt, mai ales înainte de pandemie era biroul full, acum suntem într-un birou nou (pus la punct în ultimele trei luni). Este important să avem această interacţiune, iar odată ce construişti aceste legături, spre exemplu, în pandemie nouă ne-a fost greu să ne obişnuim să lucrăm de acasă, să fim singuri. Acum, încet încet, lumea vine din nou la birou, dar este deja o altă mentalitate. Ne vedem aici, este un fel de hub.

Salariile din hub-ul din Cluj – am încercat să ne aliniem la piaţă şi să ne asigurăm că ceea ce oferim este în concordanţă cu piaţa. Salariile diferă, este şi normal, practic cei cu nivel senior au salarii mai mari. Pentru că trebuie să fie un echilibru. Piaţa este în mişcare şi nu trebuie să te orientezi doar spre colegi ci să ai un ochi mereu pe tendinţele din piaţă şi să te aliniezi la ele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO