Business Hi-Tech

ZF Live. Marius Bostan, ministrul comunicaţiilor: „Sunt un partizan al privatizării, dar nu cu orice preţ. Dacă obţinem un preţ foarte bun la Telekom, aş fi de acord“

Marius Bostan: Începând cu luna septembrie a acestui an şi taxele la ANAF vor putea fi plătite cu cardul

Marius Bostan: Începând cu luna septembrie a acestui an şi taxele la ANAF vor putea fi plătite cu cardul

Autor: Cristina Bellu

31.05.2016, 00:05 397
Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI), care administrează parti­cipaţia statului la grupul Telekom România, se află în plin proces de discuţii cu ceilalţi acţionari asupra celor mai bune opţiuni strategice pentru viitorul companiei, potrivit lui Marius Bostan, şeful MCSI.
 
„În momentul de faţă avem două companii care sunt integrate operaÅ£ional, dar care din punct de vedere juridic sunt diferite. Avem partea de mobil  (fosta companie Cosmote) ÅŸi partea de fix (fostul Romtelecom). Noi deÅ£inem 46% din Telekom fix. Astăzi, piaÅ£a de telefonie fixă este în scădere ÅŸi atunci nu este un avantaj să listăm separat la bursă această parte. Primul pas ar fi integrarea operaÅ£ională. Suntem în plin proces de discuÅ£ii cu partenerii noÅŸtri, cu celialÅ£i acÅ£ionari, cu OTE ÅŸi cu Deutsche Telekom (acÅ£ionarul principal în OTE). “
 
În opinia lui Marius Bostan, dacă ar exista oportunitatea obţinerii unui preţ foarte bun pe pachetul deţinut de stat şi dacă s-ar reuşi o listare de succes pe bursă, privatizarea totală a Telekom ar putea fi o variantă acceptată.
 
„Eu sunt un partizan al privatizării, dar nu privatizare cu orice preţ. Dacă este o oportunitate să obţinem un preţ foarte bun, dacă am reuşi o listare de succes în care orice investitor să poată cumpăra acţiuni la Telekom, personal eu aş fi de acord.“
 
Referindu-se la rezultatele companiei, şeful MCSI a precizat că nu este mulţumit de acestea şi de faptul că nu au fost fructificate oportunităţile apărute. „Nu s-a investit prea mult în inovare şi nu s-au fructificat oportunităţile din această piaţă. În ceea ce priveşte comerţul electronic, s-a investit într-o platformă, dar din păcate cu întârziere şi cu efecte mult reduse.“
 
Un plan de afaceri îndrăzneţ care să aducă beneficii atât acţionarilor, cât şi clienţilor şi angajaţilor companiei, o îmbunătăţire a guvernanţei corporative, dar şi o strategie cât mai coerentă reprezintă câteva dintre măsurile pe care Bostan le aşteaptă din partea echipei de management.
 
„Eu mi-aÅŸ dori o listare de succes, aÅŸ vrea ca valoarea companiei să crească, să avem o politică de dividende, să avem o strategie îndrăzneaţă. Am încredere în maturitatea acÅ£ionarilor de a alege drumul corect pentru această companie.“ 
 
 
Poşta Română, împrumut de 47 de milioane de euro de la BERD
 
Lipsa din ultimii ani a investiţiilor în companie a dus la adâncirea tot mai mare a nevoilor pe care Poşta Română le are şi pe segmentul de IT&C pentru a putea ajunge la un nivel comparabil cu orice companie de acest fel din alte ţări europene.
 
„În acest moment, am preluat Poşta Română cu o datorie de peste 500 mil. lei, lucru care a făcut să fie dificil atât procesul de finanţare, cât şi procesul de investiţii. Evaluările făcute ca nevoie imediată în următorii doi, trei ani pentru a ajunge la un nivel comparabil cu o Poştă obişnuită din alte ţări europene este, în prima etapă, de peste 100 mil. euro.“
 
 
Seful MCSI precizează că există un angajament din partea Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care ar putea finanţa prima etapă pentru Poşta Română, urmând ca pentru etapele următoare să se poarte discuţii şi cu alte instituţii financiare internaţionale.
 
„Poşta Română o să se împrumute într-o primă etapă cu 47 mil. euro de la BERD prin care să finanţeze investiţiile în sistemul informatic şi în toată infrastructura de Poştă. Următoarea etapă cuprinde procesul de automatizare a cartării şi de distribuţie şi flota auto.„
 
 
 
Din septembrie taxele ANAF vor putea fi plătite cu cardul
 
Aproape 250 de primării acceptă în prezent plata cu cardul online a taxelor şi impozitelor locale prin intermediul platformei www.ghiseul.ro - Sistemul Naţional Electronic de Plată Online, în creştere cu peste 30% faţă de finalul anului trecut, acoperind peste 80% din populaţia urbană şi bancarizată a României.
 
„În aprilie, incidenţa plăţilor cu cardul a taxelor şi impozetelor locale a crescut cu 330% comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a simplificării credenţialelor (inregistrarea în vederea achitării cu cardul a taxelor şi impozitelor locale).„
 
Apetitul românilor pentru plata online a taxelor şi impozitelor locale a crescut semnificativ în 2016, având în vedere că valoarea şi numărul tranzacţiilor efectuate prin ghiseul.ro în primele patru luni însumează aproape o treime din toate plăţile realizate de la lansarea platformei naţionale până în prezent. Astfel, contribuabilii au realizat în primele patru luni din 2016 aproximativ 76.000 de plăţi cu cardul pe ghiseul.ro, în valoare totală de peste 21 mil. lei.
 
„Nu este o sumă mare, dar este în creştere. Trebuie să menţionez că gradul de folosire al instrumentelor electronice în România comparativ cu alte ţări este mai scăzut, competenţele digitale pe medie este cu mult sub media europeană şi, în acest sens, mai este nevoie de multă educaţie şi de multă promovare. O veste bună ar fi că, începând cu luna spetembrie a acestui an şi taxele la ANAF vor putea fi plătite cu cardul.„, a mai spus Marius Bostan.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO