Business Hi-Tech

ZF Mobilio 2023: Nicolae Vîlceanu, Network Director, Vodafone România: În contextul în care traficul de date creşte cu 35%, ai nevoie de un „game changer”, adică tehnologia 5G, care aduce o schimbare a modului în care tratăm traficul

ZF Mobilio 2023: Ce face România pe mobil? Tendinţe şi oportunităţi. Provocările 5G. Aplicaţii - de la IoT la consumer

ZF Mobilio 2023: Nicolae Vîlceanu, Network Director,...

Autor: Alexandra Cepăreanu

26.04.2023, 12:01 233

În contextul în care traficul de date creşte cu 35% în marea majoritate a reţelelor, ai nevoie de un „game changer”, pentru că ajungi la o limitare fizică, iar în condiţiile spectrului existent nu mai poţi să acomodezi creşterile de trafic. Şi aici intră tehnologia 5G în scenă, care aduce o schimbare de filozofie a modului în care tratăm traficul, a spus Nicolae Vîlceanu, Network Director, Vodafone România, în cadrul conferinţei ZF Mobilio 2023: Ce face România pe mobil? Tendinţe şi oportunităţi. Provocările 5G. Aplicaţii - de la IoT la consumer.

„Spre exemplu, azi avem în trafic masini rapide şi masini foarte încete. Dacă ai o bandă dedicată pentru fiecare mdoel de masină – una pentru cele rapide şi una pentru cele lente - poţi creşte capacitatea de transport al străzilor, iar asta aduce şi 5G-ul. Practic, ne lasă să împărţim reţeaua pe mai multe segmente şi să dedicăm câte o parte pentru fiecare tip de aplicaţie. Este important acest network slicing, în acest fel poţi acomoda multe device-uri care nu au nevoie de viteză – dispositive IoT, care nu au nevoie de foarte mare viteză, iar ele vor avea un culoar mai încet, iar device-urile care au nevoie de latenţă mică sau de viteză mare vor primi resursele de care au nevoie. Prin urmare, prin împărţirea segmentelor oferim fiecărui dispozitiv ceea ce are nevoie. E ca un smart management al traficului, spre deosebire de cum se întâmplă în prezent, când le avem pe toate la grămadă”, a explicat Nicolae Vîlceanu.

 

Ce a mai spus Nicolae Vîlceanu

3G-ul e pe cale de dispariţie, deviceurile care ştiu doar 3G sunt din ce în ce mai puţine şi creşte adopţia celor care funcţionează cu 4G şi 5G. Adopţia terminalelor de 5G se dublează de la an la an ca şi pondere în numărul total de device-uri, iar asta ne ajută să tratăm traficul mai bine. 5G-ul este ceva necesar în acest context, nu ceva „nice to have”.

Vrem să adresăm mai bine zonele în care noi comunităţi urbane se dezvoltă. Am fost surprins de numărul mare de blocuri construite în ultimii patru ani în zone noi şi avem nevoie ca reţelele de acolo să se dezvolte şi să ţină pasul cu nevoile. O să facem paşi importanţi pe zona de 5G stand alone – azi reţelele 5G funcţionează având semnalizarea prin reţele de 4G şi traficul de date circulă prin reţeaua de 5G, dar când vom face migrarea la 5G stand alone ambele vor merge exclusiv prin reţeaua 5G ceea ce ne va permite să oferim o latenţă mai mare, să deschidem orizonturi pentru noi aplicaţii – maşini autonome, drone care zboară singure şi coordonează singure comunicaţiile cu reţeaua, noi aplicaţii.

Trăim vremuri fără precedent şi construim. Mobilul este totul în prezent. În urmă cu 10 ani dacă uitai mobilul acasă nu era o problemă, astăzi dacă îl uiţi te întorci după el. Asistăm, în ultimii ani, la o creştere a importanţei mobilului în viaţa de zi cu zi, iar motivul pentru care creştere traficului este complementat şi de noi obiceiuri în ceea ce priveşte consumul de date. În ceea ce priveşte segmentul de „voce”, şi aici asistăm la o schimbare de obiceiuri. Până acum comunicarea era bazată pe voce, acum ne bazăm pe mesajul scris. Iar asta face ca vocea să nu crească, precum datele, ci să rămână la acelaşi nivel.

Ne dorim să oferim clienţilor o reţea de încredere, iar asta are în spate mai multe componente – o reţea rezilientă, o reţea care să aibă capacitatea necesară să facă faţă la traficul de utilizatori de telefonie mobilă şi o reţea care să aibă o fundaţie solidă pentru viitor. În contextul pe care îl trăim, vrem o reţea care să folosească o energie verde şi care să consume mai puţină energie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO