Business Internaţional

15% dintre băncile europene ar putea pica testele de stres

13.07.2010, 23:06 23

Testarea băncilor europene s-ar putea dovedi mai dificilă decâts-a crezut iniţial, scrie Spiegel Online. Potrivit unui raport alpresei din Germania, până la 15% dintre băncile europene ar puteapica testele de stres - deşi criteriile de "notare" nu sunt foartedure.
La testele de stres paneuropene aplicate băncilor nu va fi atât deuşor de obţinut o "notă de trecere", precum se credea iniţial,astfel că 10 până la 15% dintre băncile analizate ar putea pica,potrivit cotidianului german Handelsblatt, care citează un membrual consiliului director al unei importante bănci germane, fără a-ioferi numele.
Mai mult de zece bănci din Europa, inclusiv una sau două dinGermania, ar putea pica testul, potrivit sursei. Rezultateletestelor de stres urmează a fi publicate pe 23 iulie, pentru aajuta la restaurarea stabilităţii pe pieţele financiare.
Scopul lor a fost acela de a demonstra că sistemul bancar europeaneste suficient de puternic pentru a ţine piept crizei datoriilordin zona euro şi programelor de austeritate lansate cu scopul de adepăşi această criză.
Executivul a declarat pentru Handelsblatt că testele trebuie să fiecredibile pentru a restaura încrederea. Ziarul a mai citat şi altesurse care au preferat să rămână sub protecţia anonimatului, sursecare spuneau că rezultatele testelor nu sunt "un motiv de laudă",ba mai mult, vor fi simulate situaţii reale cu care băncile s-arputea confrunta. Analiştii spun că una sau două dintre băncilelocale germane deţinute de stat, aşa-numitele Landesbank, ar puteapica testul.
Testele europene vor fi supravegheate de oficiali ai băncilornaţionale şi vor avea ca subiecţi 91 de bănci. Pieţele au fost totmai îngrijorate că unele bănci nu vor putea să facă faţă uneiscăderi economice dure, situaţie ce ar apărea din cauza reducerilorde cheltuieli aplicate de guvernele europene.
Cele 91 de instituţii financiare testate reprezintă 65% dinsistemul bancar european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels