Business Internaţional

2011 este anul în care costurile catastrofelor naturale au ajuns la nivelul record de 366 de miliarde de dolari

2011 este anul în care costurile catastrofelor naturale au ajuns la nivelul record de 366 de miliarde de dolari

În cazul seismului care a lovit Japonia în primăvara anului trecut, poliţia niponă a confirmat 15.844 de decese, 5.893 de persoane rănite, 3.394 de persoane dispărute şi 125.000 de clădiri distruse sau avariate

Autor: Andreea Mindrila

20.01.2012, 00:03 221

Pierderile economice cauzate de dezastrele naturale la nivel mon­dial au atins anul trecut nivelul re­cord de 366 de miliarde de dolari (286 miliarde de euro), potrivit estimărilor Orga­nizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Pentru 2011, ONU con­semnează 302 dezastre naturale care au pro­vocat moartea a 29.782 de persoane, au afectat 260 de milioane de oameni, notează publicaţia franceză La Tribune.

Dezastrul de la Fukushima se află în topul dramelor majore. Cu­tremurul care a lovit Japonia în luna martie a anului trecut a provocat cele mai mari pierderi economice, evaluate la 210 mi­liarde de dolari. "Seismul din Japonia şi tsuna­miul care a urmat ne amintesc tu­turor că nu putem să ignorăm lecţiile istoriei", a declarat Margareta Wahlstrom, di­rec­toa­rea Strategiei in­ternaţionale de pre­venire a catas­trofelor din cadrul ONU.

Riscurile seismice trebuie luate în serios, atenţionează organizaţia.

"Marile oraşe situate în zonele seismice trebuie să ia în serios posibilitatea ca evenimentele să se repete", spune Wahlstrom.

Recordul anterior privind pier­derile economice provocate de de­zastre naturale revine anului 2005, cu un bilanţ de 243 mld. euro, potrivit studiilor efectuate de ONU şi Centrul de cercetare în domeniul epidemio­logiei dezastrelor (CRED) din cadrul universităţii Louvain din Belgia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO