Business Internaţional

2011 începe cu noi provocări pentru zona euro

Autor: Traian Terzianm

02.01.2011, 23:40 27

2011 Începe pentru zona euro cu un nou membru, Estonia, dar şicu noi teste de încredere pentru ţările cu probleme, scrie The WallStreet Journal.

În această săptămână Portugalia va da un test important încondiţiile în care va emite obligaţiuni în acelaşi timp cu economiimai stabile precum Franţa şi Germania, ceea ce ar putea duce la omajorare a randamentelor cerute de investitori. Franţa va fi primaţară din zona euro care se va împrumuta în noul an, scoţând lavânzare astăzi titluri în valoare de 8,5 mld. euro şi fiind urmatăde Belgia, Olanda şi Portugalia miercuri. Germania va vinde totmiercuri obligaţiuni pe zece ani în valoare de 5 mld. euro.

Pe de altă parte, Estonia, statul baltic cu o populaţie de 1,3milioane de locuitori, a trecut de la coroană la euro, fiind primulstat ex-sovietic care a adoptat moneda euro. Estonia va fi membrulcel mai sărac al zonei euro, dar datoriile sale publice şi niveluldeficitului sunt printre cele mai scăzute din Uniune. În termenieconomici, zona euro abia va simţi aderarea Estoniei, deoarecePIB-ul acesteia (13,8 mld. euro) reprezintă doar 0,2% din zonaeuro.

"Este un pas mic pentru zona euro, dar un pas mare pentruEstonia", a spus Andrus Ansip, premierul Estoniei.

Coroana estoniană va fi convertită la un curs de 15,6466 unităţipentru un euro. Anterior aderării, Estonia avea un regim monetarfix prin care cursul coroanei era legat de cel al euro.

Aderarea Estoniei vine într-un moment în care majoritatealiderilor ţărilor din Europa de Est se întreabă dacă adoptareamonedei unice este benefică pentru economiile lor. Deşi intrarea înUE aduce după sine obligativitatea adoptării pe viitor a monedeiunice, Polonia şi Ungaria sunt sceptice faţă de trecerea la euro. Oproblemă pentru aceste ţări va fi că pierderea flexibilităţiiratelor de schimb le va face mai puţin competitive şi mai puţincapabile să reziste la şocurile economice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels