Business Internaţional

A început calvarul pentru marile companii de tehnologie?

A început calvarul pentru marile companii de tehnologie?

Autor: Catalina Apostoiu

04.04.2018, 00:04 394

Trump a luat urma companiei Amazon, Congresul ame­rican cercetează Facebook, Google este prea mare, iar Apple este în criză de produse noi. În acelaşi timp, preşedintele francez Emmanuel Macron avertizează că Google şi Facebook devin prea mari pentru a fi reglementate.

Giganţii tech ar putea fi de asemenea obligaţi să plătească pentru transformările pe care le produc în societate şi să se supună reglementărilor franceze sau europene în domeniul confidenţialităţii datelor, sugerează Macron.

Astfel, nu surprinde faptul că atitudinea faţă de giganţii tech se schimbă în sens negativ. Consecinţele unei astfel de reajustări ar putea fi unele de amploare.

Ultimele două săptămâni au fost extrem de dificile pentru sectorul tech. Acţiunile tech s-au aflat în mare măsură la baza declinului pieţei de acţiuni din acest an, aceasta suferind cea mai severă scădere trimestrială din 2015, potrivit The Guardian.

Facebook şi-a văzut valoarea scăzând cu peste 50 miliarde de dolari după scandalul din jurul Cambridge Analytica. Între timp, capitalizarea de piaţă a Amazon a scăzut cu peste 30 miliarde de dolari, sau 5%, după ce compania a devenit ţinta preşedintelui american, acesta încercând să construiască un caz antitrust împotriva acesteia.

Acţiunile Facebook, Twitter şi Snap au început săptămâna pe scădere în condiţiile în care S&P 500, Nasdaq şi alte acţiuni tech importante au suferit corecţii, potrivit CNBC.

Facebook a închis şedinţa de luni cu 20% sub maximul pe 52 de săptămâni înregistrat anterior, acţiunile Twitter au scăzut la 24% de vârful de 52 de săptămâni, iar cele ale Snap s-au prăbuşit cu aproape 40% faţă de maximul pe 52 de săptămâni.

Acţiunile Apple şi Alphabet, compania-mamă a Google, sunt de asemenea în scădere pe fondul temerilor că firmele tech ar putea fi supuse unor reglementări mai stricte, scrie The Guardian.

Pentru acţionari şi planurile de pensii, declinul sectorului tech ar putea avea consecinţe serioase.

Apple, Amazon şi Alphabet reprezintă 10% din indicele S&P 500, cu o capitalizare de piaţă combinată de 2.300 miliarde de dolari. Dacă sunt adăugate şi Microsoft şi Facebook, cu o valoare de piaţă combinată de 1.100 miliarde de dolari, cele mai mari cinci acţiuni tech reprezintă 15% din indice. În total, acţiunile tech cântăresc 25% din indice. Astfel, se crede că dacă acestea o iau la vale, întreaga piaţă va urma aceeaşi direcţie.

Până de curând, investitorii au pariat pe ani de creştere continuă. Într-un mediu mai strict, mai strâns reglementat, acest pariu ar putea să nu pară unul foarte bun.

Preşedintele francez a declarat că giganţi ca Google şi Facebook sunt bineveniţi în Franţa, fiind parte a „ecosistemului nostru“, însă a avertizat că aceştia sunt jucători uriaşi, potrivit The Independent.

Macron a sugerat, de asemenea, că giganţii online ar putea fi obligaţi să pună deoparte mai mulţi bani pentru a plăti pentru problemele cauzate sectoarelor economice tradiţionale. „Trebuie să ne pregătim din nou oamenii. Nu aceste companii plătesc pentru aceasta, ci guvernul“, a declarat Macron.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO