Business Internaţional

AAA Auto isi finanteaza extinderea in Europa Centrala de pe bursa

01.08.2007, 17:13 15

Anthony Denny, fondatorul companiei si presedintele comitetului director, a declarat ca firma intentioneaza sa isi dubleze numarul de filiale pana in 2009 si sa isi tripleza vanzarile pana in 2012. In prezent, compania este prezenta in 31 de orase din Cehia, Slovacia, Romania, Ungaria si Polonia, scrie Prague Daily Monitor.
"Am reusit sa legitimizam una dintre afacerile ilicite din Europa. Ne desfasuram activitatea inr-un domeniu foarte controversat in care comunicarea buna cu clientii si transparenta afacerii reprezinta calea catre succes", a declarat Denny.
Listarea se va face la bursele din Praga si Budapesta cel mai probabil in luna septembrie prin oferta publica, valoarea actiunilor ce urmeaza a fi tranzactionate fiind estimata la 30-40 de milioane de euro. Consultanta financiara este asigurata de Patria Finance.
AAA Auto are o organizare asemanatoare cu cea a CarMax, unul dintre cei mai mari dealeri de automobile la mana a doua din Statele Unite, care a fost listat la bursa din New York in 2002. "Suntem in urma cu 45 de ani fata de CarMax cand vine vorba de controlul stocurilor", a declarat Denny. Anul trecut Austin Ligon, fondatorul si fostul CEO al CarMax, a venit in Cehia la o intalnire cu Denny. De atunci, Ligon ajuta la rezolvarea problemelor intampinate de companie.
Incepand de anul trecut, cand decizia de listare a fost luata, compania a investit aproximativ 200.000 de euro in imbunatatirea imaginii pe piata.
In primul semestru al anului, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 224 de milioane de euro, cu 37% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Compania a vandut 38.616 masini in prima jumatate a anului, cu numai 33,5% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. "Asta indica faptul ca am reusit sa vindem masini mai scumpe", a declarat Denny. In top se afla Cehia cu 23.764 de unitati, Slovacia cu 8.551 unitati si Ungaria cu 3.033 unitati.
Compania intentioneaza sa deschida inca sase reprezentante in Cehia pana la sfarsitul anului viitor, in Slovacia, compania isi va dubla numarul de reprezentante, ajungand la finele anului viitor sa aiba 12 reprezentante. Cota de piata este de aproximativ 20%, dar piata nu va permite companiei depasirea unei cote de 28%, a declarat Denny. In Romania, AAA Auto este prezenta in Bucuresti si Brasov, dar intentioneaza deschiderea unei reprezentante in Timisoara pana la sfarsitul anului.
"Venirea noastra in Romania s-a facut prea devreme. Trebuia sa mai asteptam un an sau doi", a declarat Denny. In Ungaria compania a deschis prima reprezentanta in luna septembrie a anului trecut si anticipeaza ca numarul acestora sa ajunga la 12-15 pana la finele anului viitor. "In Ungaria piata este foarte interesanta. Toate reprezentantele au ajuns pe profit intr-un timp foarte scurt. Profitul inregistrat pe unitate vanduta este cel mai mare la nivel de grup", a declarat Denny.
In 2006, compania cu 3.000 de angajati a avut o cifra de afaceri de aproximativ 348 de milioane de euro si un profit de 14 milioane de euro. Comparativ cu 2005, compania a inregistrat o crestere a vanzarilor de 22% cu un total de 61.165 de unitati.
AAA Auto a avut parte in trecut de mediatizare negativa din cauza nemultumirilor unor clienti care au intentat procese companiei. De atunci, compania a investit peste 7,3 milioane de euro in extinderea centrelor de informare si imbunatatirea serviciului de relatii cu publicul, pentru a reabilita imaginea la nivel international. In prezent, in fiecare centru exista aproximativ 25 de salariati care se ocupa de clienti si de problemele acestora.


AAA Auto in Romania


Estimeaza o cifra de afaceri de 30 de milioane de euro in 2007.
Reprezentanta AAA din Bucuresti se va muta inr-un spatiu de 15.000 mp.
Va cheltui 5 milioane de euro pentru deschiderea unei reprezentante in Timisoara.
AAA Auto vrea o cota de piata de 15% pana la sfarsitul lui 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels