Business Internaţional

ABN Amro castiga din activitatea ipotecara

30.04.2003, 00:00 14

ABN Amro, cea mai importanta banca olandeza, a anuntat la inceputul saptamanii o crestere de 14,6 procente a profitului net aferent primului trimestru, pe fondul cresterii veniturilor realizate din activitatea ipotecara din Statele Unite, informeaza Financial Times.
Operatiile bancii de pe piata ipotecara au contribuit la cresterea veniturilor diviziei din Statele Unite cu 7,3 procente pana la 1,26 mld. euro, fata de perioada similara a anului trecut.
Rjkman Groenink, presedinte si director executiv al bancii a declarat "In ciuda prelungirii conditiilor dificile ale pietei, noi am reusit sa avem o performanta buna in ansamblu pentru primul trimestru al anului. "Performanta a fost sustinuta de diversitatea surselor de venit si succesele procesului de restructurare strategica", a mai spus Groenink.
Patrick Leclerc analist la BNP paribas a declarat: "Noi am fost surprinsi sa vedem venituri asa de mari de pe urma afacerilor ipotecare din SUA, si o performanta atat de slaba de la divizia de investitii a bancii".
La inceputul acestei luni banca si-a consolidat pozitia din Brazilia, una din principalele sale piete, prin achizitionarea bancii Sudameris de la Banca Intesa pentru 688 milioane de euro. ABN Amro, care a intrat pe piata braziliana in 1998 in urma achizitionarii bancii Banco Real, va plati doar 158 de milioane de euro cash pentru banca Sudameris. Restul va fi achitat in actiuni Banco Real, care reprezinta un pachet de aroximativ 12,9 procente.
In urma acestei achizitii va rezulta o banca care va fi a patra mare banca privata din regiune, adaugand inca 500.000 de noi clienti la baza de 5,6 milioane de clienti detinuta de ABN Amro. raluca.mirescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels