Business Internaţional

Actiunile britanice au condus declinul de pe bursele europene

10.01.2008, 17:21 12

Dupa ce luni au dat semne de o usoara revenire, bursele europene si-au continuat ieri declinul. Indicii pietelor de capital din Europa au atins ieri minime ale ultimelor 12 luni, cele mai afectate fiind actiunile retailerilor si ale companiilor energetice, scrie Bloomberg.
Cotatia actiunilor Mark & Spencer, cel mai mare retailer britanic de imbracaminte, s-a prabusit cu 19%. Nici actiunile Tesco, Next sau Carphone Wartehouse nu au avut o evolutie pozitiva, atingand cotatii asemanatoare celor inregistrate in 11 septembrie 2001.
Totodata, titlurile companiei petroliere BP au scazut la minimul ultimelor trei saptamani, dupa ce banca de investitii Merrill Lynch a redus cu 25% estimarea privind profitul BP aferent trimestrului al patrulea din 2007.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 era cotat la jumatatea programului de tranzactionare la 349,74 puncte, in scadere cu 1%, cel mai redus nivel din ultimele sapte saptamani.
De la inceputul acestui an indicele a pierdut 4% pe fondul ingrijorarilor ca turbulentele din pietele de credit si incetinirea avansului economiei mondiale vor avea efecte negative asupra profiturilor companiilor.
Toti indicii burselor europene care au fost deschise ieri, cu exceptia celui elvetian SMI, s-au depreciat.
Indicele britanic FTSE 100 a pierdut 1,1% la jumatatea sedintei de tranzactionare de ieri, iar indicele german DAX 0,5%, in vreme ce indicele francez CAC 40 a scazut cu 0,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO