• Leu / EUR4.8849
  • Leu / GBP5.8119
  • Leu / USD4.8018
Business Internaţional

Acţiunile grupului Prosus, în care este inclus şi eMag, scad cu peste 6% după ce principalul activ al companiei, acţiunile la Tencent, s-a prăbuşit ca urmare a represaliilor lansate de China asupra sectorului tech

Acţiunile grupului Prosus, în care este inclus şi eMag, scad cu peste 6% după ce principalul activ al companiei, acţiunile la Tencent, s-a prăbuşit ca urmare a represaliilor lansate de China asupra sectorului tech

Acţiunile Tencent au scăzut cu aproape 20% în ultima lună şi cu aproximativ 40% în ultimele şase luni

Autor: Eduard Ivanovici

03.08.2021, 13:18 728

Acţiunile grupului olandez Prosus, din care face parte şi eMag, au scăzut până la această oră (13:15) cu 6,4%. Rezultatele vin după ce acţiunile Tencent, gigantul chinez din domeniul tehnologiei informaţionale, din care Prosus – listat la Amsterdam – deţine 28,9%, au scăzut astăzi cu peste 6% în condiţiile în care un trust media controlat de Beijing a descris jocurile video drept un „opiu spiritual”, stârnind fricile cu privire la faptul că autorităţile chineze ar putea continua atacul asupra sectorului de gaming.

Cea mai mare firmă chineză de social media şi jocuri video a suferit un declin de peste 10% în primele ore de tranzacţionare de marţi, ştergând 60 de miliarde din valoarea de piaţă a companiei, scrie Bloomberg.

Acţiunile rivalului NetEase au scăzut la un moment dat cu 15,7%, în timp ce dezvoltatorul de jocuri XD şi compania CMGE Technology, care produce jocuri dedicate smartphone-urilor, au înregistrat un minus de 8% şi, respectiv, 13,6%.

În aprilie, Tencent a declarat la Bursa din Hong Kong că Prosus a vândut 191,89 milioane de acţiuni (2%) din cadrul firmei pentru 14,67 miliarde de dolari, în ceea ce a reprezentat cea mai mare vânzare de acţiuni la nivel mondial, conform Reuters.

Cotidianul financiar Economic Information Daily, controlat de statul chinez, a publicat marţi un articol prin care sublinia faptul că tot mai mulţi adolescenţi sunt dependenţi de jocuri video şi le-a solicitat autorităţilor să controleze mai intens sectorul de gaming. Publicaţia este afiliată celei mai mari agenţii de ştiri din ţară, Xinhua, controlată – de asemenea – de către Beijing.

Valoarea de piaţă a gigantului chinez Tencent se prăbuşeşte cu 160 mld. dolari. Acţiunile companiei devin cele mai slab performante la nivel global

Ziarul a citat în repetate rânduri unul dintre cele mai importante jocuri ale Tencent, Honor of Kings, fiind considerat unul dintre cele mai populare jocuri online din rândurile studenţilor, care se joacă uneori timp de opt ore pe zi.

„Nicio industrie, niciun sport nu poate să inventeze în mod deliberat o modalitate prin care să distrugă o generaţie”, spune ziarul, asociind jocurile video online cu „drogurile electronice”.

Guvernul chinez a promis să înăsprească regulile din educaţie şi gaming pentru a proteja bunăstarea tinerilor. Luna trecută, autorităţile au interzis meditaţiile plătite pentru principalele materii şcolare, mişcare care ameninţă să distrugă sectorul chinez al meditaţiilor private, evaluat la 120 de miliarde de dolari.

În ceea ce priveşte jocurile video online, autorităţile au căutat să impună limite asupra timpului de joc din rândurile adolescenţilor, iar companii precum Tencent au implementat sisteme anti-dependenţă care ar limita orele petrecute în faţa smartphone-urilor şi altor dispozitive dedicate jocurilor video.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8849
Diferență: 0,0369
Ieri: 4.8831
Azi: 4.8018
Diferență: -0,328
Ieri: 4.8176
Azi: 5.8119
Diferență: 0,3159
Ieri: 5.7936
Azi: 5.0503
Diferență: -0,3984
Ieri: 5.0705