Business Internaţional

Afirmaţia care a zguduit întreaga Americă: A avut dreptate Karl Marx? Se autodistruge capitalismul? Ce a vrut să spună Nouriel Roubini

Afirmaţia care a zguduit întreaga Americă: A avut dreptate Karl Marx? Se autodistruge capitalismul?

Autor: Adrian Voicu

13.08.2011, 15:43 1738

"Se autodistruge capitalismul?" Aceasta este întrebarea care frământă mai nou mass-media americană, după ce economistul care a previzionat criza financiară globală, Nouriel Roubini, a făcut această afirmaţie în cadrul unui interviu acordat publicaţiei Wall Street Journal.

Este oare momentul ca burghezia să fie înlocuită de proletariat? Este momentul pentru distrugerea capitalismului?

Fără să fi vorbit cu Nouriel Roubini despre declaraţiile acestuia, Gina Sanchez, director al diviziei de alocări de active din cadrul Roubini Global Economics, a declarat pentru CNBC că nu crede că Roubini face referire literală la Karl Marx.

Conform acesteia, Roubini a încercat să îşi exprime frustrările faţă de legislatori şi politicieni care au arucat teancuri de bani pentru rezolvarea problemelor economice, dar nu au utilizat cum trebuie capitalul.

"Trebuie să punem în mişcare piaţa muncii şi trebuie ca oamenii să se întoarcă la muncă pentru a crea cerere în viitor", a declarat ea. "Am reuşit să mutăm capitalul de pe piaţa muncii şi din gospodării în corporaţii, iar acestea nu mai cheltuie la fel de mult".

Deoarece datele privind piaţa muncii au fost "jalnice", aşa cum le-a descris Roubini, acesta se teme că economia ar putea fi pe marginea unei noi recesiuni globale.

"Suntem într-o recesiune a creşterii", consideră Gina Sanches. "Creştem, dar această creştere nu este sustenabilă. Fie vom găsi o politică adecvată, fie reintrăm în recesiune. Dar nu vom rămâne aşa", a mai spus economistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO