Business Internaţional

Agenţia de rating americană Standard & Poor’s duce Portugalia mai aproape de un ajutor extern

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

06.03.2011, 23:30 36

Agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) împingePortugalia mai aproape de un ajutor financiar extern după ce aanunţat că se aşteaptă ca economia ţării să se contracte cu 2% înacest an şi că şi-ar putea revizui în jos ratingul legat dedatorii, potrivit BBC News.

Dobânzile cerute de investitori guvernului de la Lisabonacontinuă să rămână ridicate, vineri titlurile de stat pe zece aniavând un randament de 7,54% pe an la euro.

"Considerăm că guvernul a făcut puţine progrese în ceea cepriveşte reformele pentru impulsionarea creşterii economice", audeclarat oficialii agenţiei. S&P se aşteaptă să ia o decizie înprivinţa reducerii ratingului în următoarele trei luni şi a sugeratcă noul fond de bailout al zonei euro ar putea afecta bonitateaPortugaliei.

S&P a declarat că autorităţile de la Lisabona ar putea finevoite să-şi ramburseze creditele de susţinere înaintea altordatorii având legătură cu creditori privaţi, în acest fel nivelulde risc al acestor datorii urmând să crească. Astfel, creditoriiprivaţi ar putea fi nevoiţi să suporte toate pierderile rezultatedintr-un posibil faliment (default).

S&P a sugerat că Portugalia ar putea fi vulnerabilă în faţaunei retrageri neaşteptate a creditorilor, datoriile acesteia fiindîn prezent deţinute de străini în proporţie de 54%.

Dacă portughezii vor reuşi o reducere a deficitului sau voradopta reforme de susţinere a creşterii economice, probabilitateaunei reduceri a ratingului ar putea scădea.

Agenţia s-a arătat preocupată în special de incapacitateaguvernului portughez de a avansa în privinţa reformării pieţeimuncii. Ratingul actual al S&P pentru Portugalia este A-.

Cele mai mari agenţii de rating din lume - Standard &Poor's, Fitch şi Moody's, toate firme americane - au fost acuzateanul trecut de politicienii europeni că agravează criza datoriilorsuverane reducând ratingurile ţărilor care şi aşa au probleme,Bruxellesul propunând astfel crearea unei agenţii de ratingeuropene.

Irlanda şi Grecia au nevoie de credite maiieftine

Ţările din zona euro trebuie să ofere Greciei şi Irlandeicondiţii mai relaxate legate de creditele acordate, a declarat OlliRehn (foto), comisarul european pe probleme monetare, potrivitagenţiei de presă Thomson Reuters. "Există pericolul de a împovăraambele ţări cu condiţii exagerat de stricte legate de credite. Zonaeuro trebuie să-şi reducă dobânzile la creditele pentru Grecia şiIrlanda", a declarat Rehn. De asemenea, perioada pe care au fostacordate creditele Greciei trebuie dublată la şapte ani, potrivitlui Rehn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO