Business Internaţional

„Agentiile de rating nu fac decat sa agraveze situatia tarilor europene”

01.06.2010, 23:08 17

Guvernatorul Bancii Frantei Christian Noyer a sustinut caagentiile de rating au retrogradat calificativele unor stateeuropene ca raspuns la tulburarile de pe piete si au agravat crizapentru ca nu au reusit sa ofere la timp estimari privind gradul derisc al diferitelor situatii, scrie Bloomberg

Informatia disponibila a fost timp de mai multe luni aceeasi,"nu s-a schimbat nimic", inainte ca agentiile de rating sa decidasa modifice calificativele unor state precum Spania si Portugalia,semn ca deciziile ar fi putut fi luate mai devreme, a spus Noyer.Retrogradarile realizate la momentul nepotrivit sunt o "realaproblema", potrivit membrului consiliului guvernator al BanciiCentrale Europene.

Agentia Fitch a redus ratingul Spaniei de la AAA la AA plus pe28 mai si a incununat o luna in care criza datoriilor din Europas-a agravat, iar UE si FMI au fost fortate sa ofere 750 de miliardede euro statelor afectate de instabilitati financiare.

Standard & Poor's a modificat in aprilie ratingul datorieiGreciei la categoria "junk", iar ulterior a fost randul Portugalieisi Spaniei sa le fie redus calificativul.

"Faptul ca aceste decizii au fost luate la un anumit moment subinfluenta pietelor demonstreaza ca agentiile de rating nu oferainformatii pietelor, ci preiau informatii de pe piete", a spusNoyer. "Nu trimit semnalul in anumite momente cand ar fi utile, ciprea tarziu, cand nu fac decat sa agraveze situatia."

Daca Grecia a fost initial principala sursa de ingrijorarepentru investitori, criza s-a extins si a cuprins si state precumSpania, a carei economie de 1.100 mld. euro este de peste patru orimai mare decat cea a Greciei. Spania are cel de-al treilea cel maimare deficit bugetar din zona euro.

BCE a anuntat pe 10 mai ca va cumpara obligatiuni guvernamentalepe piata secundara pentru a reduce costurile de creditare pentruguvernele din Grecia, Spania si Portugalia. Dobanzile cerute deinvestitori pentru a detine obligatiuni ale statelor-problema auurcat rapid in timpul crizei datoriilor.

"Ce s-a schimbat in decurs de cateva zile, pentru ca noi saanalizam aceasta posibilitate si sa ne hotaram astfel?", a intrebatNoyer.

"In doar cateva zile - si noi stim cate se pot schimba pe pieteintr-un timp scurt - anumite segmente de pe piete" s-au blocat, acomentat guvernatorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO