Business Internaţional

Ajutor pentru Ucraina: Miniştrii de externe şi ai apărării din UE se întâlnesc la Praga pentru a discuta pregătirea militară pentru forţele ucrainene

Ajutor pentru Ucraina: Miniştrii de externe şi ai...

Autor: Andreea Tobias

29.08.2022, 10:51 35

Miniştrii de externe şi ai apărării din Uniunea Europeană se vor întâlni în această săptămână la Praga pentru a discuta opţiunile de înfiinţare a unei misiuni de pregătire militară pentru forţele ucrainene. Vor discuta şi despre interdicţia de călătorie pentru ruşi.

Miniştrii de externe şi ai apărării din Uniunea Europeană se vor întâlni şi pentru a examina apelurile unor membri de a interzice turiştilor ruşi să intre în blocul comunitar, relatează Reuters.

Şeful politicii externe şi de securitate a blocului comunitar, Josep Borrell, a oferit până acum puţine detalii despre planurile sale, limitându-se la a declara că un astfel de program de pregătire militară nu va avea loc în Ucraina, ci în ţările vecine.

În cadrul reuniunilor de luni şi marţi, săptămâna aceasta, oficialii vor discuta, de asemenea, despre o propunere de interzicere a vizelor pentru ruşi.

Cehii, care deţin preşedinţia rotativă a UE, fac presiuni pentru interzicerea vizelor pentru turiştii ruşi la nivelul întregii UE, o idee susţinută în principal de ţările baltice.

Cu toate acestea, Germania, alte câteva state membre şi Borrell resping o astfel de măsură, argumentând că aceasta ar putea încălca normele UE şi ar putea tăia rutele de scăpare ale disidenţilor ruşi.

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat că Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Finlanda, care au graniţă cu Rusia, ar putea acţiona pe cont propriu pentru a bloca turiştii dacă UE nu ajunge la un acord privind o interdicţie la nivelul întregii Uniuni.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului, la începutul acestei luni, să impună o interdicţie generală de călătorie pentru ruşi, ceea ce a atras o replică furioasă din partea Moscovei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO