Business Internaţional

Aleksandar Vucic, populistul pe cale să devină dictator. Aliatul lui Orban şi Putin îşi cimentează controlul asupra Serbiei. Acesta rămâne în centrul atenţiei diplomaţiei UE şi SUA pentru detensionarea Balcanilor de Vest

Aleksandar Vucic, populistul pe cale să devină...

Autor: Catalina Apostoiu

18.12.2023, 23:34 152

Amploarea victoriei obţinute de Vucic înseamnă că acesta va rămâne principala figură în atenţia diplomaţiei americane şi europene în zona Balcanilor de Vest, scrie Politico.

Partidul preşedintelui sârb Aleksandar Vucic a obţinut o victorie puternică în alegerile anticipate organizate în Serbia în weekendul trecut, întărind controlul de un deceniu al liderului din Balcani asupra ţării, scrie Bloomberg.

Partidul de guvernământ Progresist Sârb (SNS) al lui Vucic şi-a declarat victoria deşi oficialii de-abia începuseră procesul de numărare a voturilor în cadrul a ceea ce a fost perceput drept un test crucial al puterii lui Vucic în faţa unei opoziţii unite dintr-o coaliţie pro-occidentală, notează rferl.org.

„Este o victorie absolută“, a declarat Vucic în faţa suporterilor din Belgrad după închiderea secţiilor de vot. Acesta s-a angajat să unească ţara şi să croiască calea Serbiei către Uniunea Europeană refuzând în acelaşi timp să recunoască independenţa Kosovo. Cel mai popular politician al Serbiei şi aliat vechi al lui Vladimir Putin, Vucic încearcă să conducă Serbia către statutul de membru al UE, menţinându-şi în acelaşi timp relaţiile tradiţionale cu Rusia. Ambiţiile Serbiei de a deveni membru al UE s-au lovit de tensiunile persistente cu Kosovo. „Repararea“ relaţiilor dintre cele două reprezintă o condiţie a aderării la bloc, potrivit Bloomberg.

Premierul Ana Brnabic, vicepre­şe­dinte al SNS, a declarat că SNS va putea forma o majoritate în par­lament de unul singur şi a respins acu­zaţiile opoziţiei privitoare la nereguli în decursul procesului alegerilor.

Grupuri de observatori au raportat nereguli în secţiile de votare. Aproximativ 5.800 de monitori internaţionali au fost prezenţi în Serbia, observaţiile acestora urmând să fie făcute publice în următoarele zile, conform rferl.org.

Criticii lui Vucic se plâng că preşedintele şi-a întărit dominaţia prin controlul asupra presei şi guvernului. Unele sondaje au indicat că aproape jumătate din ţară nu a crezut că alegerile vor fi libere sau corecte.

Amploarea victoriei obţinute de Vucic înseamnă că acesta va rămâne principala figură în atenţia diplomaţiei americane şi europene în zona Balcanilor de Vest, scrie Politico.

Aleksandar Vucic a dominat scena politică sârbă în ultimul deceniu, mai întâi ca premier şi mai apoi ca preşedinte. Pentru susţinători, relatează BBC, acesta este un lider pragmatic care a trecut peste diviziunile adânci ale ţării şi a obţinut o creştere economică susţinută. Criticii în schimb se plâng că acesta şi-a consolidat puterea în propriile mâini şi a subminat normele democratice.

Pentru Zorana Mihajlovic, fost vicepremier al Serbiei, Vucic este „un populist pe cale să devină dictator“.

În timp, Vucic a cultivat relaţii bune cu puteri geopolitice rivale. Acesta spune că vrea ca Serbia să se alăture UE, care reprezintă peste jumătate dn comerţul Serbiei, însă în acelaşi timp a promovat relaţii bune cu Rusia şi a deschis Serbia în faţa investiţiilor chineze.

UE este cel mai mare partener comercial al Serbiei. În 2022, investiţiile străine directe ale blocului în Serbia s-au ridicat la 1,5 miliarde de euro. China este cel mai mare investitor individual în Serbia. Până în 2022, investiţiile chineze din această ţară au atins nivelul investiţiilor totale realizate de toate cele 27 de ţări membre ale UE.

Anul trecut, Serbia a înregistrat un boom al investiţiilor străine directe, unii analişti şi date sugerând că acesta este alimentat de cetăţenii ruşi şi ucraineni care fug din ţările respective şi de o creştere exponenţială a numărului de companii ruseşti din Serbia.

Zorana Mihajlovic crede că Vucic nu este în mod instinctiv pro-Rusia, ci pur şi simplu pragmatic: „Cu cât este mai izolată Serbia, cu atâta creşte controlul său asupra puterii“.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO