Business Internaţional

Alimentele se vor scumpi în continuare, avertizează ONU

Alimentele se vor scumpi în continuare, avertizează ONU

Autor: Catalina Apostoiu

12.05.2011, 23:45 396

Preţurile alimentelor ar putea creşte în continuare în contextulmajorării preţurilor petrolului, a anunţat Organizaţia pentruAlimente şi Agricultură (FAO) din cadrul ONU, ducând la accelerareapresiunilor inflaţioniste la nivel mondial, scrie Bloomberg.

"Deocamdată, creşterea preţurilor la alimente ar putea continuadin cauza nivelului ridicat al preţurilor la petrol", a declaratHiroyuki Konuma, reprezentant al FAO pentru Asia. "Suntem extrem deîngri­jo­raţi în legătură cu preţurile volatile ale ţiţeiului. Nuexistă semne că preţurile vor înregistra o scădere pronunţată."

Preţurile alimentelor au urcat până în apropiere de un maximrecord în luna aprilie în urma majorării preţurilor ce­reale­lor,sporind presiunile infla­ţioniste în întreaga lume şi deter­minândbăncile centrale să majoreze ratele dobânzii.

Creşterea puternică a pre­ţu­rilor alimentelor a adus 44mi­lioane de oameni în pragul sără­ciei din luna iunie a anuluitrecut, potrivit Băncii Mondiale, contribuind de asemenea ladeclan­şarea de proteste în Africa de Nord şi OrientulMijlociu.

Un indice alcătuit din 55 de materii prime alimentare a avansatpână la 232,1 puncte luna trecută de la 231 puncte în martie,potrivit FAO. Încă 10 milioane de oameni ar putea intra încategoria celor săraci dacă indicele va avansa cu 10%, potrivitBăncii Mondiale.

Indicele preţurilor alimen­te­lor ar putea creşte cu 4,4%, pânăla un nivel record de 240 de puncte până la sfârşitul anului,împinse în sus de cererea pentru carne, cereale oleaginoase şicereale utilizate în producţia etanolului, a declarat WilliamAdams, fund manager în cadrul Resilience.

Turbulenţele din ţările pro­du­cătoare de petrol incluzând Libiaau împins preţul ţiţeiului peste nivelul de 100 dolari pe baril înmartie şi aprilie. Majorarea pre­ţului petrolului facebiocar­bu­ranţii obţinuţi din cereale mai competitivi, majorând înacelaşi timp costul îngrăşămintelor pentru fermieri.

"Suprafaţa de cultivare a grâului şi porumbului pare să se aflepe un trend ascendent pentru că fermierii aleg să cultive cea maiprofitabilă materie primă", ceea ce va contribui la încetinireacreşterii preţurilor la alimente, a declarat Konuma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO