Business Internaţional

Americanii investesc in actiunile europene, iar europenii fug de ele

23.10.2002, 00:00 23

Speriati de instabilitatea prezenta pe pietele internationale, investitorii din Statele Unite si din Europa cauta solutii pentru a-si plasa banii. Dar aici este o problema, pentru ca piete sunt putine. Si atunci, ca in Domnul Vucea ("..cand cu ciuma lui Caragea, se raspandeau orasenii prin sate si satenii prin pustii..."), americanii vin in Europa si europenii...se orienteaza.
Compania de relatii publice in domeniul financiar Brunswick, a realizat un studiu printre investitorii americani care detin cumulat actiuni europene in valoare de peste 550 milioane dolari. Acest studiu a dezvaluit una dintre cele mai importante schimbari de pozitie in atitudinea investitorilor americani fata de companiile europene, de la publicarea primului raport de acest gen, in 1998. Atunci, managerii europeni erau perceputi ca lipsiti de imaginatie si fler in afaceri, insa in contextul recentelor scandaluri financiare din Statele Unite, acesta a deveni un avantaj.
"Chiar daca transparenta companiilor europene este la fel de deficitara ca si in SUA, investitorii percep firmele din Europa ca fiind mai oneste, deoarece nu au fost prinse de valul exuberantei si lacomiei economice", spune Bill Gross de la Pimco, cel mai mare investitor mondial in obligatiuni.
Michael Schoeck, seful departamentului de titluri active din cadrul State Street Global Advisors, cel mai mare manager institutional de fonduri, atrage atentia asupra faptului ca, din 1994 pana in luna iunie a acestui an, actiunile americane au fost cu 60% mai performante decat cele europene. In plus, in opinia sa, diversificarea globala a portofoliilor de investitii poate fi atinsa si prin intermediul companiilor multinationale americane.
Marea Britanie atrage 80% din valoarea totala a investitiilor americane in Europa, dar investitorii au subliniat importanta monedei euro in decizia lor de cumparare. In luna februarie, investitiile americanilor in euro erau nesemnificative, insa sase luni mai tarziu 36% dintre acestia declarau ca aprecierea monedei euro este un motiv bun de a cumpara actiuni europene.
Pe de alta parte, investitorii europeni, speriati de cea mai grava prabusire a cursurilor bursiere din ultimele decenii, abandoneaza actiunile cautand alternative mai sigure de investitii. Majoritatea fondurilor mari de investitii s-au orientat catre obligatiuni, iar micii investitori s-au refugiat in domeniul imobiliar.
Un alt domeniu care a castigat in atractivitate dupa criza titlurilor de valoare este cel al produselor agricole tranzactionate la nivel international, precum cafea, cacao, zahar si grau, cunoscute sub denumirea de marfuri "usoare".
Preturile mici si volatilitatea ridicata au transformat aceste piete in zone de risc ridicat, accesibile doar celor mai experimentati specialisti. Alistair Dickie, directorul companiei britanice de consultanta pentru piata granelor HGCA, a subliniat ca inovatiile tehnologice au facut posibil accesul unui segment mai larg de investitori la pietele acestor marfuri. "Exista convingerea ca marfurile descriu un ciclu de afaceri opus pietelor bursiere, iar schimburile electronice au redus costurile de tranzactionare a acestora".
Previziunile privind scaderea recoltelor au ridicat preturile acestor marfuri pentru prima data in ultimii cinci ani. Saptamana trecuta pretul la cacao a crescut peste 1.600 de lire sterline pe tona, inregistrand cel mai mare nivel din ultimii 17 ani, din cauza perspectivelor de recolte slabe si revolte civile in Coasta de Fildes, cel mai mare producator mondial de cacao.
Compania londoneza de comet Armajaro, despre care se crede ca a cumparat circa 150.000 tone de cacao anul acesta, anticipand criza de aprovizionare, va incasa profituri considerabile din cresterea preturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24