Business Internaţional

Americanii lucreaza mai mult decat europenii

02.09.2003, 00:00 16



Discrepanta dintre productivitatea inregistrata in Statele Unite si celelate tari ale lumii a crescut anul trecut. Studiul privind tendintele pietei mondiale a muncii, publicat de International Labour Organisation (ILO) din Geneva, arata ca Statele Unite au surclasat Europa si Japonia din punctul de vedere al productiei anuale pentru fiecare muncitor.



Acest fapt se datoreaza in parte americanilor care au lucrat mai multe ore decat europenii, acumuland o medie de 1.825 de ore anul trecut, fata de 1.300 - 1.800 de ore in economiile europene dezvoltate.



Productia pe muncitor a crescut cu 2.8% in Statele Unite anul trecut comparativ cu 2001, fapt pe care cei de la ILO l-au pus pe seama folosirii tehnologiei informatiei (IT). Productia americana a fost astfel mai mult decat dubla fata de rata de 1,2% raportata in Uniunea Europeana si mult peste cea japoneza (1,1%).



Institutul a sustinut ca incetinirea cresterii economice a inceput in urma cu trei ani si ca procesul s-a agravat dupa atacurile teroriste din 11 septembrie. Scaderea economica a fost reflectata in majoritatea tarilor prin diminuarea numarului de ore efectuate de fiecare muncitor.



In Statele Unite, orele de lucru au scazut de la 1.834 in 2000 la 1.825 anul trecut. Reduceri importante a numarului de ore lucrate anual au avut loc in aceeasi perioada in Franta cand s-a ajuns de la 1.587 de ore la 1.545, iar in Germania de la 1,463 la 1.444.



Japonezii lucrau 2.121 de ore in 1980, dar acum au ajuns la aproximativ acelasi numar de ore ca cele inregistrate in S.U.A.



Majoritatea tarilor cu economii puternice si-au marit productia si numarul de angajati intre 1999 si 2002, cu exceptia Germaniei si Japoniei.



Un indicator important, cel al ratei de angajare a populatiei, a urcat de la 56,1% la 56,7% intre 1999 si 2002, desi somajul in tarile Uniunii Europene era mai ridicat decat in S.U.A. Acelasi indicator s-a diminuat de la 64,3% la 62,7% in State in decursul aceleeasi perioade.



Raportul sugereaza ca piata americana a muncii a reactionat diferit fata de cea europeana in timpul celei mai recente recesiuni datorita variatiei de flexibilitate a pietelor si atitudinilor fata de politicile interventioniste.



Cresterea productivitatii pe persoana a crescut pe plan mondial de la 1,5% in primul semestru al anilor '90 la 1,95 in cea de-a doua jumatate. Cele mai insemnate imbunatatiri s-au inregistrat in Statele Unite, in unele tari ale Uniunii Europene, dar si in unele parti din Asia, precum China, India, Pakistan sau Thailanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24