Business Internaţional

Anheuser se apara de InBev cu reduceri de costuri de 1 mld. $

01.07.2008, 16:20 15

In incercarea de a-i impaca pe investitori dupa respingerea ofertei ostile de preluare de 46,3 miliarde de dolari depusa de InBev, Anheuser-Busch intentioneaza sa-si micsoreze costurile anuale cu 1 miliard de dolari si sa realizeze noi rascumparari de actiuni, conform Bloomberg.
Cel mai mare producator de bere din Statele Unite a anuntat ca in 2008 castigurile sale ar putea consemna cea mai pronuntata crestere din ultimii ani. Anuntul facut de directorul financiar al companiei, Randolph Baker, a avut drept rezultat o crestere de 2,4% a actiunilor companiei pe bursa newyorkeza.
Board-ul companiei a "considerat ca valoarea propunerii facute de InBev este prea mica", a declarat CEO-ul Anheuser-Busch, August A. Busch IV. "Valoarea pe care InBev sustine ca o ofera propunand un pret de 65 de dolari pe actiune presupune reduceri de costuri pe care Anheuser-Busch le poate realiza si singura."
In urma respingerii ofertei sale, InBev si-ar putea majora propunerea cu 7 miliarde de dolari sau pana la 75 de dolari pe actiune. O tranzactie la acest pret ar fi evaluata la 53,5 miliarde de dolari.
InBev va analiza raspunsul Anheuser-Busch, a declarat Marianne Amssoms, purtatoare de cuvant a companiei.
In 2008, castigurile pe actiune ar putea avansa cu 13%, pana la 3,13 dolari, si cu 25%, pana la 3,90 dolari, anul viitor, a declarat Baker.
Anheuser-Busch isi va majora obiectivul privitor la rascumparari de actiuni pe 2008 pana la 3 miliarde de dolari de la 2 miliarde de dolari. Compania intentioneaza sa rascumpere actiuni de inca 4 miliarde de dolari in 2009, a anuntat Baker.
In acelasi timp, producatorul de bere isi va reduce personalul angajat cu 10%, pana la 15% printr-un program de pensionare anticipata.
Inainte ca InBev sa-si formuleze oferta in scris, August Busch IV a declarat ca firma sa nu este de vanzare. InBev a cerut unei instante sa emita o hotarare prin care actionarii ii pot demite pe toti cei 13 membri ai board-ului Anheuser-Busch.
In timp ce CEO-ul le-a spus distribuitorilor in aprilie ca firma nu va fi vanduta in timpul mandatului sau, familia, ce conduce Anheuser-Bush de cinci generatii, nu dispune de suficiente actiuni pentru a influenta o decizie a actionarilor privitoare la board.
InBev a scris companiei pentru a treia oara pe 25 iunie, cerandu-i sa intre in discutii de preluare, aratand ca a platit creditorilor 50 de milioane de dolari pentru a obtine finantare pentru angajamentele din oferta.
"InBev este o companie foarte agresiva. Nu accepta o respingere", arata Tom Pirko, presedinte al Bevmark LLC, o firma de consultanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO