Business Internaţional

Argentina rasufla usurata: FMI ii da opt miliarde de dolari

23.08.2001, 00:00 22



Argentina va primi noi fonduri in valoare de opt miliarde de dolari din partea Fondului Monetar International, ceea ce va permite guvernului sa-si duca la capat planul de reducere a cheltuielilor bugetare si sa evite astfel intrarea in incapacitate de plata.

Statul sud-american va obtine un credit de cinci miliarde dolari luna viitoare, dupa ce conducerea FMI va aproba pachetul de finantare, restul urmand sa fie utilizat pentru refinantarea datoriei publice, pentru a reduce costurile de imprumut.

Datoria publica a Argentinei se ridica in acest moment la peste 130 miliarde dolari, de doua ori mai mult decat valoarea Produsului Intern Brut al tarii. Acum guvernul trebuie sa faca tot posibilul pentru reusita programului de aducere a deficitului bugetar la zero, mai ales in perspectiva alegerilor parlamentare ce vor avea loc in aceasta toamna.

Pachetul de ajutor al FMI a€oii poate ajuta sa treaca de alegeri fara sa intre in incapacitate de plata", este de parere Charles Cassel, consilier al fondului de investitii Standard Asset Management din Miami.

Chiar si asa, pactul nou incheiat cu FMI nu va fi suficient pentru a rezolva " problemele structurale pe termen lung cu care se confrunta economia, cum ar fi competitivitatea ratei de schimb sau flexibilitatea pietei fortei de munca", adauga Cassel.

Anuntul institutiei financiare vine dupa luni de speculatii referitoare la eventualitatea unei interventii a FMI - si a celui mai important actionar al sau, SUA - pentru salvarea Argentinei.

Posibilitatea intrarii in incapacitate de plata a provocat, pe langa prabusirea bursei din Buenos Aires si a cotatiei pe pietele internationale a obligatiunilor emise de Argentina, descurajarea investitorilor ce vizau alte state emergente, precum Brazilia sau Filipine.

Randamentele solicitate de investitori la obligatiunile emise de Argentina s-au dublat in ultimele doua luni, ajungand in prezent la 32%.

Statul sud-american a solicitat timp de mai multe saptamani un nou pachet de ajutor din partea FMI, dar investitorii au avertizat ca banii nu vor fi acordati pentru evitarea incapacitatii de plata.

Guvernul avea nevoie disperata de finantare dupa ce deponentii au retras 9,1 miliarde de dolari de la bancile de stat sau private in numai sase saptamani (incheiate la 15 august), iar rezervele valutare si in aur ale Argentinei s-au diminuat cu un sfert.

Cele opt miliarde de dolari "sunt destinati transformarii unor datorii pe termen scurt in datorii pe termen mai lung care vor face situatia fiscala a Argentinei mai sustenabila", a declarat secretarul de stat al Trezoreriei SUA, Paul O'Neill.

Oficialul american si-a exprimat public dezacordul in ceea ce priveste nevoia Argentinei de a mai primi fonduri din partea FMI. Noua linie de credit se adauga unui alt pachet de ajutor financiar acordat de fond in decembrie.

"Toti suntem de acord ca doar banii de dragul banilor nu sunt suficienti", a spus seful finantelor din Argentina Daniel Marx, care a condus echipa de negociatori la Washington. Suma va fi folosita de Argentina pentru dezvoltarea comertului si reducerea costurilor de imprumut, a adaugat Marx.

De asemenea, statul sud-american a promis ca va pastra obiectivul reducerii la zero a deficitului bugetar si va supraveghea toate aranjamentele de impartire a fondurilor intre administratia centrala si cele locale, se arata in declaratia FMI.

Acordul prevede ca trei miliarde din noua linie de credit sa fie folosite pentru swapul de obligatiuni (transformarea titlurilor pe termen scurt in titluri pe termen mai lung), pentru a usura povara datoriei publice asupra finantelor vlaguite ale Argentinei.

In ultimele doua luni, statul sud-american a reusit sa duca la bun sfarsit doua astfel de operatiuni, printre care o tranzactie record in valoare de aproape 30 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, unii investitori nu sunt convinsi ca Argentina va reusi sa-si reporneasca motoarele economiei, chiar si cu acest nou ajutor. Banca centrala a Argentinei a pierdut aproximativ 4,4 miliarde de dolari in luna iulie, deoarece guvernul a folosit rezervele valutare pentru a pompa bani in sistemul financiar al tarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO