Business Internaţional

Aurul, dolarii si petrolul

28.01.2003, 00:00 14

Pretul aurului a urcat ieri pana la 373 dolari pe uncie, pentru prima data in ultimii sase ani, cu cateva ore inainte ca inspectorii ONU pentru dezarmare sa perzinte in fata Consiliului de Securitate raportul privind programele de inarmare derulate in Irak, informeaza Reuters.
Temerile privind declansarea unui conflict militar in Irak au orientat investitorii catre piata metalelor pretioase, a caror valoare creste in perioadele de tensiune internationala.
Concomitent cu declinul bursier si deprecierea monedei americane, pretul aurul a crescut cu 30 de dolari, in ultimele sase saptamani, fiind cu 30% mai mare decat cel din perioada similara 2002, iar operatorii bursieri au apreciat ca piata se apropie vertiginos de pragul de 380 de dolari, atins ultima data in noiembrie 1996.
Moneda unica europeana s-a apreciat din nou ieri, pana la un maxim de 1,0878 dolari. Operatorii bursieri se asteapta la fluctuatii considerabile pe piata valutara, pe fondul evenimentelor prevazute in cursul acestei saptamani.
Majoritate operatorilor bursieri considera ca raportul inspectorilor ONU nu va contine surprize, iar iminenta unui razboi intre Statele Unite si Irak pare deja o certitudine. Pe de alta parte, o serie de analisti considera ca problema unui conflict militar in Orientul Mijlociu a fost deja asimilata pe piata valutara.
Pe piata din Statele Unite, petrolul se tranzactiona ieri cu 33,49 de dolari pe baril, in crestere cu 21 de centi fata de pretul stabilit la inchiderea sedintei de vineri, cand a avansat cu un dolar.
Preturile de referinta ale petrolului oscileaza in jurul maximelor consemnate in ultimii doi ani, in conditiile in care tensiunea privind Irakul coincide cu greva din Venezuela, al cincilea mare exportator de titei din lume. Protestele impotriva presedinelui Hugo Chavez, declansate la inceputul lunii decembrie 2002, au afectat industria petroliera din acest stat.
Arabia Saudita, cel mai mare exportator din lume, a avertizat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca nu intentioneaza sa livreze pe piata alte cantitati suplimentare de titei, in pofida temerilor ca un eventual conflict in Orientul Mijlociu ar putea conduce la o criza mondiala de combustibil si la o crestere considerabila a pretului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO