Business Internaţional

Autoritatile de la Bruxelles majoreaza amenzile impotriva celor care formeaza carteluri

Autoritatile de la Bruxelles majoreaza amenzile impotriva celor care formeaza carteluri

Neelie Kroes, Comisarul european pe probleme de competitie

29.06.2006, 18:43 24

Comisarul european pe probleme de competitie, Neelie Kroes, a anuntat o viitoare majorare a penalitatilor impuse companiilor care opereaza carteluri in scopul fixarii preturilor si celor care profita de pozitiile dominante detinute pe o piata, scrie Bloomberg.
Noile reglementari privitoare la amenzi, care vor intra in vigoare in aproximativ doua luni, reprezinta un semnal clar, scopul acestora fiind de a stopa activitatile ilegale desfasurate de companii, a declarat Kroes.
"Nu incalcati legile antitrust; daca o faceti, opriti-va cat mai curand, iar odata ce v-ati oprit, nu mai faceti acest lucru niciodata", a fost mesajul transmis de Kroes companiilor.
Comisarul a facut din combaterea cartelurilor o prioritate a mandatului sau pe cinci ani. Kroes a caracterizat fixarea preturilor drept un adevarat "flagel" si a creat patru noi unitati care sa organizeze raiduri si sa ancheteze companiile.
Conform legislatiei UE, comisia poate amenda companiile acuzate de operarea unui cartel sau de a fi abuzat de o pozitie dominanta pe piata cu pana la 10 procente din vanzarile anuale ale acestora. In mod general, comisia opteaza pentru aproximativ 2-3% din vanzari.
Autoritatile de la Bruxelles au impus recent unele dintre cele mai drastice amenzi, incluzand o amenda in valoare de 580 de milioane de dolari (462 de milioane de euro) impusa Hoffmann La Roche in 2001, pentru fixarea preturilor la vitamine si amenda record de 626 de milioane de dolari (497 de milioane de euro) impotriva companiei Microsoft din anul 2004.
In conformitate cu noile reglementari, comisia poate majora amenzile cu pana la 100% in cazul celor care comit in mod repetat astfel de abuzuri. Fata de reglementarile din 1998, cresterea este de 50 de procente.
Pentru prima data, comisia poate impune o amenda cuprinsa intre 15 si 30% din vanzari in cazul companiilor care incheie acorduri ilegale. "Simpla intrare a unei companii intr-un cartel o va costa cel putin 15-25% din cifra sa de afaceri anuala", arata comisia. O alta schimbare tine de faptul ca amenzile vor fi exprimate ca procentaj din vanzarile produselor implicate in cartel.
Amenda, de pana la 30% din vanzarile produsului respectiv, poate fi majorata in functie de cat de lunga a fost perioada in care au fost inregistrate activitatile ilegale respective.
Conform Financial Times, noile reglementari reflecta parerea comisiei conform careia vechiul sistem de reguli este prea rigid si lipsit de transparenta, parere impartasita de multi avocati si de majoritatea companiilor amendate de comisie.
Noul regim va insemna aproape sigur impunerea amenzii maxime asupra unui numar mai mare de companii. Pana acum, numai cateva companii s-au confruntat cu penalitati atat de severe.
Amenzile impuse de UE impotriva cartelurilor au crescut in mod constant in ultimii ani. In 2005, comisia a impus amenzi in valoare de 682,6 mil. euro, comparativ cu un nivel de 167,8 mil. euro in 2004.
Reglementarile din acest domeniu fac subiectul multor apeluri depuse la cele mai inalte doua curti ale UE din Luxemburg. Comisia a aratat ca este necesara o "rafinare" a reglementarilor respective dupa opt ani de experienta.
Companiile s-au plans ca autoritatea de la Bruxelles nu aplica reglementarile respective in mod consistent.
In octombrie 2004, cea mai inalta instanta europeana a sustinut o hotarare prin care era anulata o amenda in valoare de 7 milioane de euro impusa celor mai mari companii de transport, incluzand AP Moeller-Maersk si P&O Nedlloyd Container Line, pentru fixare de preturi. O instanta criticase metodele de calculare a amenzilor utilizate de comisie.
Stephen Kinsella, partener in cadrul firmei de avocatura Sidley Austin, arata ca schimbarile sunt bine-venite, mai ales daca acestea vor asigura o predictibilitate si transparenta sporite.


Amenzi impuse de comisie
462 mil. euro impotriva Hoffmann-La Roche in 2001 pentru fixarea preturilor la vitamine
497 de milioane de euro impotriva Microsoft in anul 2004
344,5 milioane de euro impotriva Imperial Chemical Industrie, Arkema si alte doua companii din sectorul produselor chimice luna trecuta pentru fixarea preturilor la sticla acrilica, utilizata in productia de DVD-uri, componente auto, aparatura electrocasnica
In anul 2005, comisia a impus amenzi in valoare de 682,6 milioane de euro, comparativ cu un nivel de 167,8 milioane de euro in anul 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24