Business Internaţional

Avântul câştigat de marile economii europene în T3, ameninţat de creşterea numărului de infecţii şi noile restricţii de circulaţie

Avântul câştigat de marile economii europene în T3,...

Autor: Eduard Ivanovici

01.11.2020, 08:00 50

Economia zonei euro a înregistrat o creştere fără precedent în ultimul trimestru, în condiţiile în care regiunea a profitat de ridicarea restricţiilor în timpul verii, notează CNBC.

Totuşi, atenţia se îndreaptă acum către ultimele trei luni ale anului, după ce Franţa şi Germania – cele mai mari economii ale eurozonei – au impus o nouă serie de măsuri în contextul celui de-al doilea val al pandemiei.

Produsul intern brut (PIB) al regiunii a crescut cu 12,7% în T3 faţă de perioada aprilie-iunie, conform site-ului Uniunii Europene, peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters – plus 9,4%.

Rezultatele vin după ce zona euro a raportat cea mai gravă scădere din istorie, minus 11,8% în T2. Însă avântul pare limitat, de vreme ce guvernele încep să înăsprească încă o dată măsurile de distanţare socială.

Franţa a înregistrat o creştere de 18,2% între iulie şi septembrie, arată biroul de statistică al ţării, după o scădere de 13,7% în T2, însă PIB-ul din ultimul trimestru rămâne la 4,3% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat miercuri o nouă serie de restricţii, ceea ce înseamnă că restaurantele, barurile şi magazinele neesenţiale vor fi închise pentru a doua oară anul acesta. Totuşi, uşile fabricilor şi şcolilor vor rămâne deschise.

În Germania, PIB-ul din T3 s-a majorat cu 8,2% faţă de T2, fiind alimentat de nivelul ridicat de consum, creşterile raportate de exporturi şi sectorul manufacturier, reiese dintr-un raport al agenţiei federale de statistică Destatis.

Economia germană a suferit o contracţie de 9,8% în al doilea trimestru al anului. Însă creşterile sunt „pe cale să fie şterse de al doilea val de COVID-19 şi noile rude de restricţii”, spune Andrew Kenningham, economist în cadrul Capital Economics.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO