Business Internaţional

Axel Springer a esuat in preluarea ProSieben

12.01.2006, 18:59 8

Axel Springer, grupul de publishing german, a avertizat ca se va orienta asupra investitiilor straine, dupa ce autoritatea care supravegheaza piata din Germania a blocat preluarea de 2,5 miliarde de euro a ProSiebenSat1, cel mai mare post comercial din Germania, scrie The Guardian.

KEK, autoritatea care reglementeaza piata media, sustine ca entitatea care va rezulta de pe urma fuziunii va avea o influenta prea mare asupra opiniei publice, cu o pondere de 42% din audienta. Springer detine primul cotidian al Germaniei, BildDeciza a fost luata in urma negocierilor cu ambele companii si se speculeaza ca va fi confirmata de cartelul federal din Germania saptamana viitoare. Springer a declarat ca "exploreaza alte optiuni". Incurcat in incercarea de a achizitiona ziarul Telegraph din Marea Britanie, Springer vizeaza dezvoltarea in afara pietei extrem de stricte din Germania.

Compania a cautat cu disperare o cale de a iesi din impasul in care a fost adusa de autoritatile care s-au opus preluarii ProSiebenSat1 cu 2,5 miliarde de euro de la un grup de investitori condus de omul de afaceri Haim Saban.

Saban ar putea decide ca vanzarea retelei catre conglomeratul german nu mai reprezinta o optiune viabila si ar putea opta pentru vanzarea unui pachet de actiuni altui ofertant. TF1- Franta a afirmat ca urmareste situatia "cu interes", dar a refuzat sa faca mai multe comentarii.

Comisia media a declarat ca Springer le-a refuzat sugestia de a vinde unul dintre numeroasele posturi de televiziune ale ProSiebenSat1 sau de a ceda controlul unei retele independente. Analistii considera ca din cauza opozitiei ferme a autoritatilor care reglementeaza piata media germana, ProSiebenSat1 ar putea ajunge in mainile unei companii media straine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO