Business Internaţional

Banca Angliei a majorat rata dobanzii; petrolul nu sperie BCE

06.08.2004, 00:00 15

Banca Angliei a crescut ieri rata dobanzii pana la 4,75%, cel mai mare nivel dintr-o perioada de aproape trei ani, pentru a incetini ritmul creditelor de consum si pentru a stopa trendul accelerat al inflatiei, informeaza Bloomberg.
Comitetul de Politici Monetare a crescut rata dobanzii cu un sfert de procent, pentru a cincea oara din luna noiembrie incoace. Creditele de consum  au depasit, in Marea Britanie, in luna iunie, 1.000 de miliarde de lire sterline, adica 1.800 miliarde de dolari, pentru prima data, alimentand cresterea cheltuielilor care a impins  cresterea economica din al doilea trimestru pana la cel mai rapid nivel din ultimii patru ani. Cu preturile imobiliarelor ridicandu-se cu 22% pe an, economistul sef al Bancii Angliei, a afirmat saptamana trecuta ca majorarea ratelor dobanzii mai devreme decat mai tarziu poate asigura mai multa stabilitate economiei.
"Creditele ipotecare, inflatia si toate celelalte indica necesitatea cresterii  ratei dobanzii. Economia lucreaza la capacitate maxima", a spus Danny Gabay, economist la Fathom Financial, o firma engleza de consultanta.
A doua economie europeana a inregistrat crestere pentru 48 de trimestre consecutive, ceea ce a dus la diminuarea ratei somajului pana la un nivel record al ultimilor 29 de ani - 2,7%, si a contribuit la cresterea, in medie, cu 4,2% a salariilor, exclusiv bonusurile, in trimestrul doi, ceea ce reprezinta cel mai rapid ritm global de crestere inregistrat in ultimii doi ani. 
Economia britanica a crescut  cu un ritm de 3,7% in al doilea trimestru, mai mult decat rata de 2,5% asociata de banca centrala cu inflatia stabila. Vanzarile retail au crescut cu 1,1% in iunie, de trei ori mai mult decat asteptarile economistilor. Productia cunoaste si ea o revigorare dupa declinul din primul trimestru.
Costurile creditarii in Marea Britanie sunt de trei ori mai mari decat in SUA si duble fata de cele din Canada. Banca Angliei a fost prima din cele patru mari banci care si-au crescut rata dobanzii din 2001. Banca Centrala a Japoniei practica o politica prin care mentine rata dobanzii zero.
Banca Centrala Europeana si-a pastrat rata de schimb neschimbata, la 2%, pentru a 13-a luna consecutiv. Regiunea economica stapanita de euro a crescut in primele trei luni ale anului cu mai putin de jumatate din ritmul Marii Britanii si a inregistrat o rata a somajului de 9%, care a impiedicat cheltuielile de consum.
Banca Centrala Europeana si-a pastrat nivelul ratei dobanzii de 2%, deoarece economia din zona euro a ramas in urma Statelor Unite ale Americii si Asiei.
"Consumul este redus iar acum exista si povara pretului petrolului, deci nu vad nici un motiv pentru care banca sa isi modifice rata dobanzii", declara Christoph Hausen, economist la Gothaer Asset Management in Frankfurt.
BCE se confrunta actualmente cu o dilema, pentru ca pretul in crestere al petrolului a marit inflatia in cele 12 tari care folosesc euro. FMI si-a crescut totusi estimarile privind cresterea economica a regiunii, citand cererea pentru exporturi si solicitand BCE sa mentina rata dobanzii la nivelul actual pentru a sustine si incuraja consumul.
Factorii de decizie din cadrul bancii au declarat ca nu sunt ingrijorati de pretul petrolului, care a crescut cu 36% anul acesta, cat timp acesta nu antreneaza cresterea inflatiei. 
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24