Business Internaţional

Banca Angliei reduce neasteptat rata dobanzii

07.02.2003, 00:00 17

Banca Angliei a redus in mod neasteptat ratele dobanzii pana la cel mai scazut nivel din aproape o jumatate de secol pe fondul scaderii economiei tarii, a doua din Europa ca marime.
Sir Edward George, guvernatorul institutiei si cei opt colegi ai sai din cadrul Comitetului pentru Strategie Monetara au redus rata de referinta cu un sfert de punct, pana la 3,75%. Aceasta este prima reducere a ratei efectuata din noiembrie 2001, aducand costurile legate de contractarea de imprumuturi la cel mai scazut nivel din 1955.
"In urmatorii doi ani, perpectivele legate de cerere, atat pe plan global, cat si local, sunt mai putin optimiste decat se estimase anterior," a declarat banca.
Anul trecut, economia britanica a inregistrat cel mai lent ritm de crestere economica din ultimul deceniu. Industriile serviciilor, ce reprezinta cea mai semnificativa parte din valoarea PIB, se confrunta cu o incetinire a ritmului de crestere, iar volumul comenzilor adresate sectorului productiei scade. Aceasta reducere a fost decisa dupa reducerile de o jumatate de punct efectuate de Banca Centrala Europeana si de Rezervele Federale americane in luna noiembrie.
"Problemele devin din ce in ce mai vizibile," a declarat George Buckley, din cadrul Deutsche Bank, singurul dintr-o serie de 29 de economisti intervievati de Bloomberg care a prezis o reducere a ratei. "Productia este in declin, pietele de actiuni au scazut".
Indicele FTSE-100 a scazut cu 7,5% anul acesta, dupa ce a pierdut 24 de puncte procentuale anul trecut.
Banca Centrala Europeana, ce stabileste strategia monetara a celor 12 tari din zona euro, isi va pastra probabil rata la 2,75%, conform unui numar de 32 de economisti intervievati de Bloomberg News. Banca centrala isi va publica estimarile trimestriale legate de cresterea economica si inflatie saptamana viitoare.
"In urmatoarele luni am putea asista la o scadere a vanzarilor din sectorul de retail si a inflatiei preturilor la locuinte," a declarat Philip Shaw, economist-sef in cadrul Investec Bank UK Ltd din Londra.
Produsul intern brut a crescut cu 0,4% pe trimestrul patru, in comparatie cu 0,9% in trimestrul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24