Business Internaţional

Banca Angliei va pastra rata dobanzii

07.09.2004, 00:00 11



Banca Nationala a Angliei nu va modifica rata dobanzii pe parcursul acestei saptamani, conform asteptarilor economistilor. Dupa cinci majorari in ultimele zece luni si atingerea unui record al ultimilor trei ani, nivelul relativ ridicat al dobanzii a inceput sa isi faca efectul de domolire a pietei imobiliare si de infranare a cheltuielilor de consum, scrie Bloomberg.



Comitetul de Politica Monetara al Bancii Angliei, condus de Mervyn King, va decide probabil asupra mentinerii nivelului actual de 4,75%, au declarat la sfarsitul saptamanii trecute 33 din 34 de economisti intervievati de Bloomberg. Decizia bancii va fi facuta publica joi.



Costurile mai mari ale contractarii de credit au determinat in august diminuarea preturilor la case pentru prima data in utimii doi ani, a anuntat HBOS Plc la sfarsitul saptamanii trecute. Pe aceeasi linie, in iulie s-a aprobat cel mai mic numar de ipoteci din noiembrie 2000 incoace, cu o scadere de la 112.000 la 97.000. Banca Angliei a inceput sa efectueze majorari ale dobanzii in conditiile in care cresterea economica accelerata ameninta cu majorarea inflatiei.



"Asupra ultimelor informatii putem concluziona ca ratele dobanzilor sunt aproape de un maxim si nu exista semne ale unei noi majorari pentru luna aceasta", a afirmat Richard Iley, economist la BNP Paribas din Londra.



Rezerva Federala a SUA a efectuat recent doua majorari de cate un sfert de punct procentual, rata dobanzii ajungand la un nivel de 1,5%, in timp ce Banca Centrala Europeana nu a intreprins modificari in acest sens, mentinand dobanda la 2%.



Se asteapta ca anul viitor rata dobanzii din Marea Britanie sa atinga 5,25%.



Pe cel de-al doilea trimestru, economia britanica a inregistrat un ritm anual de crestere de 3,7%, cel mai ridicat din ultimii patru ani.



Guvernul britanic va anunta probabil o crestere de 0,4% a productiei industriale, dupa ce in iunie aceasta a inregistrat un declin de 0,3%, conform unui studiu realizat de Bloomberg pe baza declaratiilor a 32 de economisti.



Se asteapta ca deficitul comercial al Marii Britanii sa atinga in iulie 4,8 miliarde de lire sterline, comparativ cu nivelul de 4,973 miliarde de lire din iunie.



Conform HBOS, cel mai mare creditor britanic in sistem ipotecar, preturile la case au inregistrat in august cel mai ridicat declin lunar din decembrie 2000 incoace. Preturileau scazut cu 0,6% fata de luna iulie.



HSBC Holdings Plc a anuntat o scadere de 4,8% pentru imprumuturile acordate in luna august, a treia scadere consecutiva.



"A sosit timpul unei pauze pentru majorarile la dobanzi", a declarat Doug Godden, directorul departamentului de analiza economica de la CBI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24