Business Internaţional

Banca Centrală a Japoniei surprinde pieţele şi pune o ţintă de dobândă pentru titlurile de stat cu scadenţă la 10 ani

Banca Centrală a Japoniei surprinde pieţele şi pune o...

Autor: Ştefan Stan

21.09.2016, 09:32 238

Banca Centrală a Japoniei a luat măsuri neaşteptate miercuri, prin introducerea unei ţinte de dobânzi pentru titlurile de stat cu scadenţă la 10 ani, pentru a intensifica lupta împotriva deflaţiei. Decizia vine după o analiză a măsurilor deja luate, care nu au reuşit să aducă în doi ani o inflaţie de 2%, potrivit WSJ.

Banca Japoniei a spus că va începe să focalizeze dobânzile pe 10 ani, promiţând să le ţină aproape de zero, ca parte din noua politică menită să aducă inflaţie.

Banca Japoniei a anunţat că va continua măsurile de relaxare cantitativă până când inflaţia va deăşi 2%, asumându-şi şi chiar extinzând politica agresivă de relaxare.

La ultima şedinţă, Banca Japoniei a păstrat ratele la depozite neschimbate la minus 0,1%. Banca a crescut tarifele pe unele depozite în yeni deţinute de băncile comerciale în februarie, în mare parte pentru a încuraja creditarea. Dar măsura a livrat rezultate limitate şi a ridicat îngrijorări legate de perspectivele de profit ale băncilor, care le-ar putea forţa mai degrabă să reducă creditarea.

Banca Japoniei a anunţat că ar putea tăia ratele şi mai mult ca o măsură suplimentară de relaxare. Printre alte măsuri, Banca Japoniei a anunţat că va extinde baza monetară.

Ţinta de achiziţii de obligaţiuni în valoare de 80.000 de miliarde de yeni pe an a rămas neschimbată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels