Business Internaţional

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda cheie cu 25 de puncte de bază, până la 3,25%. Instituţia a semnalat totuşi că ar putea slăbi ritmul de înăsprire monetară

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda cheie cu 25...

Autor: Valeriu Dănilă

04.05.2023, 16:12 213

Banca Centrală Europeană a majorat joi rata dobânzii de referinţă cu 25 de puncte de bază continuând lupta împotriva creşterii preţurilor, titrează CNBC.

„Perspectivele inflaţiei continuă să fie ridicate de prea mult timp”, a transmis insitutţia într-un comunicat. Odată cu cel mai recent anunţ, rata de referinţă se va muta la 3,25%, începând cu 10 mai.

Creşterea dobânzii urmează unui raport publicat la începutul săptămânii care arăta o creştere a inflaţiei la 7% pentru luna aprilie. Totodată, inflaţia de bază, care exclude preţurile la alimente şi energie, a scăzut uşor la 5,6%.

Banca Centrală Europeană a început politica de înăsprire monetară în iulie 2022, cand ridicat rata dobânzii de la -0,5% la 0%. Totuşi, în ciuda creşterii constante ale ratelor, inflaţia rămâne cu mult peste ţinta de 2%. Estimările publicate săptămâna trecută de Fondul Monetar Internaţional sugerează că inflaţia nu va atinge ţinta BCE până în 2025.

BCE arătat că „majorările anterioare sunt transmise cu forţă în zona finanţării şi a condiţiilor monetare”, dar „decalajele şi puterea transmiterii către economia reală rămân incerte”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels