Business Internaţional

Banca Centrala Europeana mareste dobanda prima data in cinci ani

02.12.2005, 20:03 8

Cel mai puternic bancher din Europa nu a acordat nici o clipa de ragaz economiei din zona euro, declansand o serie de reactii negative.

Banca Centrala Europeana a majorat rata dobanzii de referinta pentru prima data din 2000, ignorand opiniile politicienilor care cereau mai mult timp pentru a permite cresterii economice sa accelereze, scrie Bloomberg.

BCE a scumpit creditul cu 0,25% la nivelul de 2,25%. Presedintele Jean-Claude Trichet a declarat ca investitorii nu trebuie sa presupuna ca banca centrala a pregatit o serie intreaga de majorari. Banca a mentinut rata de referinta la un minim de sase decenii din iunie 2003 si a luat aceasta decizie dupa o serie de cresteri ale pretului petrolului care amenintau sa arunce inflatia peste limita de 2% impusa de banca.

In urma anuntului, euro a scazut, iar valoarea actiunilor s-a majorat. Moneda unica europeana s-a depreciat la 1,1746 de dolari/euro de la 1,1788 cat era tranzactionata ieri.

Investitorii si economistii mizeaza pe o viitoare crestere a dobanzii de referinta anul viitor, traderii sugerand chiar un nivel de 2,75% in urmatoarele 12 luni.

Trichet a atras critici din partea ministrilor de finante dupa ce a declarat pe 18 noiembrie ca Banca Centrala Europeana este pregatita pentru o "crestere moderata" a ratei dobanzii de referinta pentru a tempera inflatia.

Jean-Claude Juncker, care conduce grupul ministrilor de finante din zona euro, a declarat ca BCE ar trebui sa acorde mai multa atentie unei economii care este inca "fragila". Ministrul de finante al Frantei crede ca majorarea nu este justificata pentru ca inflatia "nu exista".

Trichet si ceilalti 17 membri ai consiliului care guverneaza banca considera justificata majorarea ratei de referinta pentru ca estimeaza o accelerare a cresterii economice odata cu cresterea riscului inflationist.

BCE previzioneaza o inflatie peste limita de 2% in 2006 si 2007, conform unei surse din interior, dupa cresterea cu 29% a pretului petrolului din acest an.

Cresterea economica din zona euro este afectata de reducerile de personal ale companiilor, precum Carrefour sau DaimlerChrysler, care au repercusiuni asupra consumului.

Increderea consumatorilor din Franta si Germania, cele mai mari economii din regiune, a scazut in luna noiembrie, iar Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a declarat pe 29 noiembrie ca rata somajului va fi de peste 8 procente anul viitor. OECD previzioneaza o crestere economica de 2,1% anul viitor, ceea ce inseamna ca regiunea va fi in urma Statelor Unite al paisprezecelea an din cincisprezece.

Cresterea ratei dobanzii de referinta de catre BCE coincide cu o posibila schimbare de macaz din partea bancii centrale a Japoniei. Guvernatorul Toshihiko Fukui a declarat pe 18 noiembrie ca banca ar putea abandona strategia de pompare de lichiditati in economie anul fiscal viitor, care incepe pe 1 aprilie, dupa ce Japonia iese din perioada de deflatie.

Ambele banci centrale sunt defazate fata de banca centrala americana (Fed), care a dat semanalele unei stopari a cresterii ratei dobanzii de referinta anul viitor.

Cei care decid politica monetara la Fed, care a majorat rata dobanzii de referinta de 12 ori de la 1% la 4% din iunie 2004, au discutat pe baza nevoii de a-si schimba viziunea la intalnirea din 1 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO