Business Internaţional

Banca Centrală Europeană vrea să-şi spele păcatele: Criză valutară în Europa de Est şi creştere globală a costurilor de finanţare sunt scenarii în cele mai dure teste de stres bancar din Europa

Banca Centrală Europeană vrea să-şi spele păcatele:...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.04.2014, 00:05 507
Turbulenţe la nivel global pe pieţele obligaţiunilor şi o criză valutară în Europa Centrală şi de Est sunt câte­va din scenariile „apocaliptice“ ale celor mai dure teste de stres din istoria secto­rului bancar european în care băncile trebuie să-şi dovedească rezistenţa în condiţiile în care autorităţile de supra­veghere inclusiv BCE sunt hotărâte să-şi recâştige credibilitatea.

Aceste scenarii  au fost extrase din proiectul unui comunicat al Autorităţii Bancare Europene văzut de Bloom­berg. Instituţia, înfiinţată în 2010 pentru a supraveghea sistemul bancar euro­pean şi a contribui la integrarea şi stabilitatea acestuia, va anunţa mâine în coor­donare cu Banca Centrală Eu­ropeană detalii privind testele de stres la care vor fi supuse cele mai mari bănci europene.

Soliditatea sistemului bancar euro­pean este testată în condiţiile în care BCE se pregăteşte să devină din noiem­brie supraveghetorul unic al aproxi-mativ 130 de bănci mari din zona euro. Scenariile în care vor fi testate băncile reflectă posibilul impact al evoluţiilor unor evenimente reale precum ten-siunile legate de Ucraina în încercarea autorităţilor europene de a deveni mai credibile. Exerciţii similare derulate în 2010 şi 2011 au fost criticate pentru că nu au reuşit să descopere slăbiciunile unor bănci care mai târziu au falimentat. „Împactul negativ al şocurilor, care de asemenea includ turbulenţe în sectorul imobiliar comercial şi şocuri valutare în Europa Centrală şi de Est, este global“, arată comunicatul.

Pentru cele mai avansate economii, inclusiv Japonia şi SUA, scenariile presupun „un răspuns negativ al PIB-ului variind între 5% şi 6% faţă de nivelul din scenariul de bază“. Fabrizio Bernardi, analist la Fi­dentiis Equities, apreciază că aceste teste sunt mai complexe şi mai dure decât cele din 2011, care au luat în considerare doar şocuri asupra dato­riilor suverane.

Mai multă credibilitate

Testele de stres reprezintă cea de-a treia parte a unei evaluări de un an a băn­cilor din zona euro efectuate de BCE. Autorităţile de supreveghere susţin că credibilitatea acestora va fi spo­rită de o evaluare a calităţii activelor prin care se încearcă crearea imaginii situaţiei reale a băncilor.

Instituţiile de credit testate acoperă mai mult de jumătate din industria ban-cară a fiecărui stat membru al UE. Tes­tarea va începe la sfârşitul lunii mai, iar rezultatele vor fi anunţate în octombrie.

Scenariul de bază este construit pe estimările Comisiei Europene privind creşterea economică şi şomajul până în 2016. CE anticipează că economia UE va avansa cu 1,5% anul acesta şi cu 2% anul viitor, iar pentru 2016 nu are estimări. Scenarile negative conţin „un şoc din partea obligaţiunilor suverane care va lovi întreaga balanţă contabilă a băncilor“, arată sursa citată. Tur­bulenţele ima­ginare sunt cauzate de evenimente precum fuga investitorilor de pe pieţele emergente, retrogradarea calificativelor dator­nicilor în ţările deja lovite de rece­siune, îngheţarea refor­melor care pune în pericol încrederea în finanţele publice şi întreruperea procesului de reparare a balanţelor contabile ale băncilor.

„Creşteri accentuate peste tot în lume ale yieldurilor obşigaţiunilor în urma reevaluării riscurilor este în pre­zent cel mai mare pericol care planează asupra stabilităţii financiare a sistemului financiar european“, a afirmat ieri vicepreşedintele BCE Vitor Cons­tancio.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO