Business Internaţional

Banca poloneza PKO si OTP Bank din Ungaria au negociat o posibila fuziune

09.05.2008, 17:18 24

A doua banca din Polonia ca marime, PKO, si OTP Bank din Ungaria au purtat discutii asupra unei eventuale cooperari, care ar putea include o fuziune sau formarea unui holding, a declarat directorul PKO, Rafal Juszczak, scrie Portfolio.
"Partea ungara este deschisa chiar si unei cooperari foarte stranse", a declarat Rafal Juszczak in cadrul unui interviu oferit publicatiei locale Rzeczpospolita. Directorul bancii poloneze a mai spus ca cele doua parti implicate au discutat mai multe optiuni, printre care si varianta unei fuziuni sau a formarii unui holding.
De asemenea, Juszczak a adaugat ca Trezoreria din Polonia va trebui sa indeplineasca o serie de conditii pentru realizarea tranzactiei, fara a preciza mai multe detalii in aceasta privinta.
Atat OTP, cat si PKO sunt printre putinele banci din Europa Centrala si de Est care nu sunt controlate de banci straine, acestea din urma controland in mare parte sectorul bancar din regiune.
"Polonia nu s-a aflat si nu se afla printre principalii candidati inclusi in strategia de expansiune a OTP", au declarat reprezentantii bancii ungare. OTP a aplicat in ultimii ani un program de extindere a operatiunilor si detine subsidiare in Rusia, Ucraina, Bulgaria, Slovacia, Romania, Serbia, Croatia si Muntenegru.
In ultima perioada, banca ungara a analizat o serie de banci de mici dimensiuni pentru viitoare achizitii, fiind in mod special interesata de bancile din fosta Uniune Sovietica.
Cu o capitalizare de piata de 21,6 miliarde de dolari (14,7 miliarde de euro), PKO este una dintre cele mai mari companii listate la bursa din intreaga Europa Centrala.
OTP este a doua mare companie listata la bursa din Ungaria, cu o capitalizare de 12,5 miliarde de dolari (8,14 miliarde de euro).
Anul acesta, PKO a inregistrat un profit net de 951,2 milioane de zloti (278,2 milioane de euro, 427,2 milioane de dolari) in primul trimestru, in crestere cu o rata anuala de 41%, depasind astfel estimarile analistilor care prevedeau un profit de doar 909 milioane de zloti (265,9 milioane de euro, 408,3 milioane de dolari).
Trezoreria poloneza, care detine o participatie de 51% la PKO, a anuntat ca statul isi va reduce participatia in cadrul PKO numai cu conditia de a-si mentine controlul asupra bancii.
Rafal Juszczak, ales in functia de CEO al PKO in timpul guvernarii partidului conservator, va fi inlocuit pe 20 mai de fostul vicepresedinte al bancii centrale din Polonia, Jerzy Pruski.
Acesta a fost membru al Consiliului de Politici Monetare in perioada 1998 si 2004, dupa care a ocupat functia de viceguvernator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO