Business Internaţional

Bancherii francezi: Nu avem nevoie de bani de la stat

15.10.2008, 18:18 13

Bancile franceze au nevoie de o baza mai ridicata de capital, a declarat primul-ministru fracez, Francois Fillon, cu ocazia planurilor menite sa salveze sistemul bancar francez, scrie Bloomberg.

"Injectiile de capital realizate de stat pentru a ajuta bancile ce se confrunta cu probleme au afectat competitivitatea din sistem", a declarat Fillon. "Bancile sanatoase vor necesita mai mult capital pentru a face fata acestei noi competitii".
Cele mai importante banci de pe batranul continent au insistat asupra faptului ca ele nu necesita capitalul ce le este oferit prin intermediul planurilor coordonate la nivel global de catre statele lumii, al caror rol este de a salva sistemul bancar de la colaps. Una dintre masurile prevazute de aceste planuri este aceea conform careia statele ar deveni actionare in cadrul celor mai mari banci din Statele Unite si Marea Britanie.
Cei mai importanti creditori francezi, Credit Agricole, BNP Paribas si Societe Generale, au afirmat insa ca au un nivel de capitalizare satisfacator si nu au nevoie de alte surse de capital.
Cu toate acestea, Georges Pauget, directorul executiv al Credit Agricole si presedintele Federatiei Franceze a Bancilor, a spus ca creditorii francezi ar putea folosi facilitatile privind lichiditatile pentru refinantarea unora dintre datoriile pe care le detin daca termenii sunt atractivi.
Bancile pretind ca ele nu au cerut aceasta recapitalizare din partea statului si ca aceasta a survenit dupa ce statele au cazut de acord sa injecteze mai mult de 1.900 mld. euro in sectorul bancar pentru a garanta creditele bancare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24