Business Internaţional

Bancherul Rohatyn, la curtea baronului de Rothschild

14.10.2004, 00:00 20



Felix Rohatyn, veteranul bancherilor americani si fost partener in cadrul companiei de servicii financiare Lazard, a fost desemnat sa supervizeze operatiunile din Statele Unite si Europa ale bancii de investitii Rotschild.



Mutarea survine tocmai in momentul in care Lazard este prinsa intr-o lupta interna pentru putere, determinata de decizia controversata de a lista actiunile bancii pe pietele de capital. Cu toate acestea, atat Baronul David de Rotschild, presedintele Rotschild, cat si Rohatyn sustin ca numirea bancherului intr-o pozitie de director non-executiv al Rothschilds Continuation Holdings, compania-holding a grupului, este ?pur intamplatoare".



Situatia creata subliniaza contrastul tot mai evident dintre abordarile strategice ale ultimelor doua mari banci de investitii independente. In timp ce Lazard se afla in mijlocul unei dispute privind listarea actiunilor bancii pe pietele de capital, Rotschild ramane fidela modelului bancar clasic.



Rohatyn, care a plecat de la Lazard pentru a prelua functia de ambasador al Statelor Unite in Franta, a confirmat ca rolul sau in cadrul Rothschild va fi de a ?ajuta la dezvoltarea strategiilor bancii din Europa si Statele Unite".



In urma cu 4 ani, Rohatyn a pus bazele unei mici companii de servicii financiare in New York. In declaratiile sale, Roahtyn a precizat ca isi va conduce afacerile in mod independent, iar o fuziune cu Rothschild nu a fost luata in considerare. Cu toate acestea, el a dat de inteles ca decizia ar putea fi revizuita, la un anumit moment.



Baronul de Rotschild, care conduce in prezent operatiunile bancii din Franta si Marea Britanie, a afirmat despre Rohatyn ca este ?un bancher foarte talentat cu o gandire strategica".



?Fundamentul politicii noastre este de a avea oameni capabili in jur", a mai spus Baronul de Rotschild. Noul director aduce bancii de investitii si o impresionanta lista de ?relatii", Rohatyn facand parte din consiliul de administratie al catorva dintre cele mai mari companii franceze, precum LVMH, Publicis sau Lagardere.



Numirea sa in functie face parte din eforturile bancii de a isi intari prezenta in Statele Unite, pe care multi o considera ca fiind veriga slaba a organizatiei. Baronul de Rothschild este de parere ca banca a luat un start ?reusit" in incercarea de a isi recladi prezenta in S.U.A., acum 4 ani, prin apelarea la serviciile lui Gerald Rosenfeld, un fost membru al echipei manageriale de la Lazard, care a lucrat indeaproape cu Rohatyn. ?De atunci, am schimbat in proportie de 95% staff-ul din Statele Unite. Este ca si cand am construi o noua firma acolo", a adaugat Baronul de Rotschild.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24