Business Internaţional

Băncile britanice, aproape de epoca unui "despotism luminat". King cere puteri discreţionare asupra creditorilor locali

 Băncile britanice, aproape de epoca unui "despotism luminat". King cere puteri discreţionare asupra creditorilor locali

Autor: Radu Racu

03.11.2011, 18:33 489

Noul consiliu de supraveghere din subordinea Băncii Centrale a Angliei ar trebui să aibă puteri lărgite asupra băncilor de pe piaţa locală, care să-i permită să forţeze creditorii să-şi facă ordine în activitate, fără să fie nevoit să invoce neapărat reglementări în vigoare, scrie Financial Times.

Mervin King, guvernatorul Băncii Angliei, a declarat joi în faţa unei comisii parlamentare că planul executivului britanic de a desprinde din Autoritatea pentru Servicii Financiare o nouă divizie în subordinea Băncii Centrale, menită să vegheze asupra respectării reglementărilor în vigoare va funcţiona doar dacă Marea Britanie îşi va schimba abordarea asupra sistemului de supraveghere.

Noul organism de reglementare - Autoritatea de Reglementare Prudenţială - trebuie să aibă capacitatea juridică de a impune unei bănci anumite modificări în activitate, dacă va constata că evoluţia creditorului afectează stabilitatea financiară a ţării, deşi poate la momentul sesizării nu s-a încălcat nicio lege în vigoare.

Amploarea puterii pe care o cere acum Mervin King este similară celei pe care o avea banca centrală a Angliei înainte de crearea Autorităţii pentru Stabilitate Financiară. Se spune că în acea perioadă, guvernatorul putea dicta schimbări în industrie doar dacă strâmba din nas. King a sugerat destul de clar că vrea să se întoarcă la acele vremuri în 2013, când noua autoritatea va începe activitatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24