Business Internaţional

Bancile centrale isi diversifica rezervele valutare in defavoarea dolarului

Bancile centrale isi diversifica rezervele valutare in defavoarea dolarului

Bancile centrale vor sa scape de dolarii din rezervele valutare

27.02.2007, 19:13 155

Bancile centrale continua sa-si diversifice rezervele in detrimentul dolarului american, conform unui sondaj realizat la cererea Royal Bank of Scotland Group, cea de-a doua mare banca din Marea Britanie.
In perioada septembrie-decembrie 2006 Italia, Rusia, Suedia si Elvetia au realizat modificari ale rezervelor de valuta in favoarea monedei unice europene si a lirei sterline, conform unui studiu realizat de Central Banking Publications, scrie Bloomberg. China de asemenea doreste sa-si organizeze rezervele mai activ, indica raportul.
"Bancile centrale sunt libere sa declare ca vor sa-si diversifice rezerva pentru a creste veniturile si a nu depinde de fluctuatia unei singure monede", a declarat Sean Callow, strateg-sef al diviziei de tranzactii valutare la Westpac Banking in Singapore. "Nu incape nicio indoiala ca atunci cand spune "diversificare" se refera la vinderea dolarilor", a adaugat Callow.
Diversificarea ar putea face mai dificil pentru SUA procesul de finantare a deficitului de cont curent, cel mai important indicator pentru comertul de bunuri si servicii, si ar cauza cresterea randamentului obligatiunilor de trezorerie. Dolarul era utilizat in proportie de 65,6% din totalul rezervelor mondiale in trimestrul trei, conform informatiilor furnizate de Fondul Monetar International.
Deficitul de cont curent al Statelor Unite a crescut la 255,6 miliarde de dolari (194,8 mld. euro) in trimestrul trei al lui 2006, conform ministerului american al comertului. Atunci cand o tara are un deficit de cont curent, depinde intr-o mare masura de investitiile straine pentru a contrabalansa o scadere a economiilor.
In SUA, achizitiile nete de actiuni si obligatiuni de catre investitori din strainatate s-au depreciat la 15,6 miliarde de dolari (11,8 mld. euro) in decembrie 2006, cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani conform ministerului de finante.
"Bancile centrale isi diversifica si mai mult rezervele de valuta, pietele si instrumentele financiare pe care le folosesc", a scris Nick Carver, editor asistent la Central Banking Publications cu sediul la Londra, intr-un raport catre RBS Reserve Management Trends 2007.
Din cele 47 banci centrale chestionate, 19 si-au redus rezervele de dolari americani, in timp ce 10 au declarat ca si-au crescut rezervele in moneda americana. Rezervele de euro s-au apreciat la 21 dintre banci, in comparatie cu doar sapte care si-au redus sumele detinute in moneda unica europeana. Cei 47 de respondenti detineau la un loc rezerve de 1,5 mii de miliarde in dolari.
In dimineata zilei de 26 februarie moneda americana se tranzactiona la Londra la nivelul de 1,3182 dolari pentru 1 euro, de la 1,3166 dolari pentru 1 euro pe 23 februarie. Lira sterlina s-a aflat la nivelul de 1,9625 dolari pentru 1 lira sterlina de la 1,9633 dolari pe 23 februarie.
Noua banci centrale si-au marit rezervele in lire sterline. Bancile centrale au achizitionat rezerve in lire sterline in valoare de 36,2 miliarde de dolari (27,6 mld. euro) in cele patru trimestre care s-au incheiat in septembrie 2006, conform Fondului Monetar International.
Luna trecuta, banca centrala a Angliei a majorat rata dobanzii la 5,25%, un nivel maxim pentru ultimii cinci ani in Marea Britanie. Nivel care atrage investitorii. Aceasta valoare este comparata cu rata etalon de 3,5% in Europa si cea de 0,5% in Japonia.
Din cele 47 de banci centrale, 36% au declarat ca au efectuat schimbari majore in strategia lor de investitii in ultimii doi ani, conform studiului, iar 89% ca nu au atins inca pragul maxim al diversificarii rezervelor.
Bancile centrale inca investesc in active cu grad ridicat de risc, pentru a inregistra venituri mai mari. Dintre bancile chestionate, 69% au declarat ca sunt in cautarea unui randment mai ridicat, avand in vedere ca au fost fortate sa-si largeasca gama activelor intr-un mediu cu randament scazut.
Incetinirea cresterii economice a Statelor Unite ar putea fi confirmata de datele oficiale care vor fi publicate miercuri 28 februarie. Rezultatul ar putea determina Fed sa reduca dobanda de referinta de la nivelul actual de 5,25%.

Schimbare de strategie
40% dintre bancile centrale si-au redus rezervele de dolari
44% si-au marit rezervele de euro
19% si-au marit rezervele de lire sterline
36% si-au modificat strategia de investitii din ultimii doi ani
69% doresc realizarea de investitii cu randament financiar mai ridicat

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO