Business Internaţional

Bancile de investitii si-au facut platforma electronica pentru bonduri

14.06.2000, 00:00 39



Bancile de investitii americane Goldman Sachs, Merrill Lynch si Morgan Stanley Dean Witter si-au unit fortele pentru infiintarea unui sistem electronic alternativ de tranzactionare a obligatiunilor (bonduri), denumit BondBook.

Potrivit unui comunicat de presa preluat de Reuters, sistemul va permite derularea directa a tranzactiilor dintre participantii de pe piata bondurilor, in conditiile garantarii depline a anonimatului acestora. De asemenea, BondBook va asigura o mai mare transparenta a stabilirii preturilor obligatiunilor, precum si cresterea lichiditatii pietei.

Cele trei mari banci de investitii care, potrivit cotidianului "The Wall Street Journal" controleaza aproximativ 35% din piata americana a bondurilor, s-au angajat sa deruleze un volum "semnificativ" de tranzactii prin noul sistem, transferand pe BondBook o mare parte din piata secundara a bondurilor.

Goldman Sachs, Merrill Lynch si Morgan Stanley au anuntat ca documentatia de autorizare a sistemului a fost depusa la Comisia de Valori Mobiliare(SEC), urmand ca BondBook sa inceapa sa functioneze efectiv din trimestrul al patrulea, atat ca broker, cat si ca dealer. BondBook va deveni totodata membru al NASD (National Association of Securities Dealers).

Reprezentanti ai celor trei banci de investitii au afirmat ca activitatea BondBook va fi reglementata ca sistem alternativ de tranzactionare a bondurilor.

Actionarii BondBook au desemnat compania Putnam Investments sa se ocupe de consultanta externa pentru noul sistem de tranzactionare.

Goldman Sachs, Merrill Lynch si Morgan Stanley s-au angajat sa asigure finantarea initiala, dotarile tehnologice si personalul specializat care sa asigure lansarea cu succes a sistemului si dezvoltarea rapida a acestuia.

BondBook va avea propriul management, facilitatile operationale aflandu-se la New York.

Intr-o prima faza, noul sistem de tranzactionare a bondurilor se va concentra asupra imbunatatirii lichiditatii si a transparentei pietelor pe care se tranzactioneaza titluri cu venituri fixe.

Pentru inceput vor fi tranzactionate bonduri emise de marile companii, cu cel mai ridicat rating si randament ridicat, precum si bonduri lansate de administratiile locale.

Accesul la BondBook va fi permis numai investitorilor institutionali, care vor fi acreditati in prealabil.

Confruntarea dintre cerere si oferta va avea loc in timp real, tranzactionarea in sistem online permitand obtinerea unor economii importante prin prisma costurilor operationale.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels