Business Internaţional

Băncile elene ar putea fi naţionalizate dacă au pierderi prea mari pe obligaţiunile statului

Băncile elene ar putea fi naţionalizate dacă au pierderi prea mari pe obligaţiunile statului

Autor: Marius Oncu

30.09.2011, 15:06 764

Unele din cele mai mari bănci din Grecia ar putea fi naţionalizate dacă restructurarea datoriilor statului, parte a pachetului de ajutor financiar extern, devine prea agresivă, iar investitorii continuă să vândă acţiuni ale instiuţiilor de credit, potivit unei analize Reuters.

Ostatice ale obligaţiunilor de stat în valoare de 40 de miliarde de euro pe care le au în portofoliu, soarta instituţiilor de credit elene este strâns legată de rezultatul crizei, despre care mulţi analişti consideră că se va încheia cu falimentul Greciei.

Creditorii privaţi, incluzând băncile elene, au acceptat o pierdere de 21% faţă de valoarea nominală, parte a pachetului financiar de 109 miliarde de euro convenit de Grecia cu UE, FMI şi Banca Centrală Europeană în iulie.

Între economişti, politicieni şi investitori apare, însă, un consens că fără acceptarea unor pierderi mai mari, de 50%, Grecia tot se va prăbuşi sub povara datoriei de 350 de miliarde de euro şi va pierde finanţarea de urgenţă, notează Reuters.

"Perspectiva unor pierderi mai mari a crescut. În mod cert, piaţa CDS (asigurarea datoriilor împotriva riscului de neplată, n.r.) consideră că există o probabilitate mai ridicată de 90% pentru un astfel de eveniment în cinci ani. Este posibil şi s-ar putea întâmpla într-un an. Eu nu aş exclude-o", a spus Niall O'Connor, analist la Credit Suisse.

Consilieri guvernamentali din Franţa şi Germania au afirmat, în această săptămână, că Grecia trebuie să reducă la jumătate povara datoriilor şi au cerut mai mult sprijin pentru susţinerea recapitalizării băncilor cu expunere mare pe datoria statului elen.

Presa elenă a raportat miercuri că discuţiile privind pierderi mai mari au împins mai mulţi investitori să accepte actuala ofertă, a unei reduceri de 21% la rostogolirea datoriei scadente în 2020 pentru obligaţiuni pe termen mai lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO