Business Internaţional

Băncile europene ar fi cele mai afectate de noile reguli propuse de autorităţi pentru băncile ”too big to fail”

Băncile europene ar fi cele mai afectate de noile reguli...

Autor: Mădălina Bodârlău

10.11.2014, 20:03 533

Noile reguli propuse de Consiliul de Stabilitate Financiară, care urmăresc ca în cazul prăbuşirii unei bănci mari, costurile să fie suportate de creditori şi nu de guverne ar pune băncile europene în dificultate, deoarece acestea s‑ar confrunta cu cele mai mari dificultăţi în creşterea capitalului,  notează agenţia Thomson Reuters.

Autorităţile internaţionale de reglementare financiară recomandă măsuri prin care băncile care au o importanţă sistemică semnificativă la nivel mondial, cum ar fi Goldman Sachs sau HSBC, să fie obligate să deţină din 2019 o capacitate de absorbţie a pierderilor ­‑ formată din obligaţiuni sau acţiuni ‑ echivalentă cu minim 16-20% din activele ponderate în funcţie de risc.

Dacă măsura va fi pusă în practică, băncile europene ar întâmpina cele mai mari probleme, fiind nevoite să emită cel mai mare număr de obligaţiuni pentru a‑şi creşte capitalul.  Printre acestea se numără banca franceză BNP Paribas, grupul german Deutsche Bank, banca spaniolă BBVA, şi creditorul Italian UniCredit. Băncile elveţiene şi cele britanice ar fi cele mai puţin afectate din regiune.

Noile reguli ar putea costa instituţiile de credit europene pâna la 3% din profituri în 2016, potrivit estimărilor făcute de analiştii de la compania de servicii financiare Citigroup.

Măsurile au fost propuse pentru a evita ca situaţia din 2007‑2009 din timpul crizei financiare să se repete, când guvernele au cheltuit miliarde de dolari pentru a salva băncile cu probleme, care odată intrate în faliment ar fi pus în pericol sistemul financiar mondial.