Business Internaţional

Băncile mici germane avertizează că ar putea taxa depozitele din cauza dobânzilor negative

Băncile mici germane avertizează că ar putea taxa...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.10.2016, 00:05 2091

Băncile de economii din Germania ar putea fi nevoite să taxeze depozitele clienţilor din cauza dobânzilor negative, a avertizat unul din bancherii de top din acest sector.

Acesta este cel mai recent dintre semnele tensiunilor cauzate de politica monetară ultrarelaxată a Băncii Centrale Europene, scrie Financial Times. 

În încercarea de a injecta viaţă în economia zonei euro, BCE a redus dobânzile la cele mai scăzute niveluri din istorie şi şi-a împins dobânda pentru depozite în teritoriul negativ, ceea ce înseamnă că taxează băncile care-i lasă în depozit excesul de rezerve. Cele mai multe dintre băncile germane au început să-şi aco­pere aceste costuri punând la plată clienţii mari din sectorul corporate. Însă ele nu au făcut până acum acelaşi lucru cu clienţii persoane fizice, cu excepţia a două instituţii mici din Thuringia şi Gmund am Tegernsee.

Având în vedere concentrarea lor pe depozite, în special băncile germane de economii s-au opus ideii de a-şi taxa suplimentar clienţii. Într-un interviu pentru Financial Times, Georg Fahrenschon, şeful Asociaţiei Bancare Germane, a avertizat că instituţiile pe care le reprezintă s-ar putea să nu poată rezista la nesfârşit. „Lucrăm din toate puterile la optimizarea operaţiunilor back-office, la diminuarea costurilor pentru a reduce impactul dobânzilor negative. Nu pot exclude situaţia în care, aşa cum a fost cazul în Tegernsee, cerinţele economice dictează deciziile“, a explicat Fahrenschon.

Cele 403 bănci de economii din Ger­mania domină sectorul de retail banking de acolo, însă încapacitatea de a recicla toate depozitele în credite le-a lăsat cu un exces de depozite de circa 100 de miliarde de euro. Chiar dacă nu tot acest exces este lăsat în păstrare la BCE, dobânda de 0,4% pe care banca centrală o cere pentru surplusul de depozite este dureroasă.

„Ne găsim în situaţia în care ne bucurăm la fiecare client nou venit dar şi în care, din cauza dobânzilor negative ale BCE, îl refuzâm dacă vine pentru depozite. Acest lucru contravine crezului nostru. Psihologic, dobânzile negative fac planificarea şi profitabilitatea mult mai dificile”, a afirmat bancherul.

Martin Hellmich, profesor la Şcoala de Finanţe şi Management de la Frankfurt, a spus că dacă dobânzile nu se schimbă, dobânzile negative „vor veni cu siguranţă” şi pentru clienţii privaţi din Germania.

„Unele bănci caută deja să pună capăt relaţiilor cu clienţii neprofitabili pentru a scăpa de depozitele lor. Băncile care nu pot face aceasta va trebui să ia alte măsuri cum ar fi să treacă, treptat, costurile dobânzilor negative în seama clienţilor mici”, a mai spus Hellmich.

FMI a explicat că băncile europene ar trebui să înceteze să mai dea vina pe dobânzile negative pentru problemele lor şi să se concentreze în schimb pe „reforme în profunzime” pentru a-şi îmbunătăţi profitabilitatea, cum ar fi închiderea de unităţi şi fuzionarea cu companii rivale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO